Meny
Du er her:Hjem>Diakoni, Ressurser og Publikasjoner>Talkshow - ungdomsside

Ja, Android funker

Apple iPhone har vært det eneste alternativet for synshemmede som skal ha smarttelefon med tale. Og sånn har det vært i mange år, men nå finnes det andre løsninger. Jeg er hundre prosent avhengig av tale på telefon og trodde at iPhone er det eneste alternativet. Da ble jeg litt urolig da vi fikk Samsung Galaxy jobbtelefon.
Les mer

Lånekassen i svart-hvitt

Av Solveig-Marie Oma, skribent i Synlige stemmer - et KABB-prosjekt
Lånekassens ekstrastipend til funksjonshemmede er fantastisk bortsett fra en ting: Jobber man, blir man fattig.
Les mer

Salmeboken som app

Menighetene i Den norske kirke bruker Norsk Salmebok i sine gudstjenester. Salmeboken er kjent og kjær for mange. Nå er salmeskatten tilgjengelig som app.
Les mer

Kampen bak kampen

Av Thomas Rannstad Haugen, skribent i Synlige stemmer, et KABB-prosjekt
En årelang innsats for å sikre synshemmede tilrettelagt transport(TT) bærer nå frukter. Muligheten for fornuftige løsninger vises i politikernes prioriteringer. Det er jeg glad for. Det vil bety mye for mange. Nå gjenstår min egen lille strid.
Les mer

Verdens heldigste

Av Heidi Halvorsen, skribent i Synlige stemmer, et KABB-prosjekt
Gode venner er gull verdt. Det har jeg hørt mange ganger. For hva hadde skjedd med den blinde Bartimeus og den lamme mannen om ingen hadde vært så greie å føre dem til Jesus? Jeg har sett, men vært blind i ni år. Jeg gruer meg allerede til søndag, Jesus.
Les mer

Kirka kan printe punktskrift

For at et dokument i punktskrift skal være brukervennlig, har det inntil nå vært nødvendig å bruke egen software for å bearbeide filene før det ble sendt til en punktprinter. Nå har Index løst utfordringene for de fleste vanlige dokumentene, slik at du kan sende filene rett fra filutforsker til punktprinteren.
Les mer
Kommentar:

Tilrettelegging først, dernest helbredelse

Han ville tvangshelbrede meg. Jeg skulle ønske han ville lære noe av hvordan Jesus møtte blinde mennesker. Helbredelse er bra, men omsorg og trøst er viktigere - og at menigheten er lagt til rette for oss som ikke blir helbredet.
Les mer

Ledsagerteknikk

Synshemmede har ofte behov for hjelp eller ledsaging når de skal bevege seg fra et sted til et annet.
Les mer

Lytt til synstolket kino

– Vi håper at VoiceVision skal gjøre kinoopplevelsen mye bedre for mange, sier Magne Lunde i MediaLT.
Les mer

Førerhund - et viktig hjelpemiddel

I Norge finnes det omkring 300 førerhunder i arbeid for blinde og sterkt synshemmede brukere. De tre skolene som utdanner førerhunder i landet, er Lions i Oslo, Veiviseren i Vestby og Blindeforbundets skole i Oslo/Hurdal.
Les mer

Arbeidslivs-serien

Lydopptak produsert av Jon Ivar Dypedal for KABB våren 2014
Les mer

Tips om belysning

Arkivartikkel juni 2015
Sol og lys er gode lyskilder, men de blender. Ikke minst for svaksynte kan dette være vanskelig. En liten korreksjon av lyset kan spare deg for masse krefter som du ellers bruker, for å kunne se i sollyset.
Les mer

Synsfunksjon - kategorier

Ref: WHO - ICD-10.2014. H54
Verdens helseorganisasjon har laget en oversikt over og kategorisert forskjellige sykdommer og tilstander, deriblant synsfunksjon. Dette dokumentet heter International Classification of Diseases, ICD -10. 2014. WHO regner synsfunksjon i fem kategorier.
Les mer

Hundene redder liv hver dag

Den 27. april er det førerhundens dag som blir markert mange steder i verden. Hundene er hverdagshelter som virkelig fortjener å bli hedret.
Les mer

Klasseinndelingen kan ødelegge

I første halvdel av april er det klart for Ridderuka på Beitostølen for 53. gang. Ridderrennet er Skandinavias største vinterarrangement for syns- og bevegelseshemmede.
Les mer

- Krise!! Bibliotek-PCen døde, vi trenger 100 000 kr til nytt utstyr

På mandag denne uken hørt vi et smell og like etterpå en ubehagelig lukt av noe som var svidd. Det som vi har fryktet har blitt en realitet – PC’en med alle data for lydbiblioteket gikk i svart. Det tekniske utstyret er gammelt og slitt og det har gått på «nåde» i mange år allerede. Nå trenger vi raskt kr. 100.000 til nytt teknisk utstyr.
Les mer

Er menigheten god nok på nett?

MediaLT har kurs i tilrettelegging av digitale dokumenter og nettsider
Stort sett alle menigheter, organisasjoner, bedrifter osv. har nettsider og bruker dokumenter i digital form. Microsoft har gjort en undersøkelse som forteller at en av to trenger tilgjengelighetsfunksjonene på PCen sin.
Les mer

Å bygge gjensidig tillit

Mange funksjonshemmede har problemer med å komme seg ut i arbeid. Selv om de er veldig motivert for en jobb, kan de kjenne på ulike utfordringer. Vil den aktuelle arbeidsgiveren være forberedt på å tilrettelegge? Hvordan vil arbeidsplassen stille seg til reduserte stillinger?
Les mer

NRK ønsker å gjøre sitt innhold tilgjengelig for alle.

Tekst: Siri Antonsen, tilgjengelighetssjef i NRK
NRKs innhold har ingen verdi før det når frem til publikum. Det betyr at vi må gjøre vårt innhold tilgjengelig for hele vårt publikum uavhengig av hørsel, syn, leseferdigheter osv.
Les mer

Alle skal med, sier NOVA-forsker Lars Grue

Lars Grue er forsker ved NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring). Et kompetansesenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Høsten 2014 publiserte Grue en rapport i samarbeid med Arbeidsforskningsinstituttet. Rapporten handler om rekruttering av personer med nedsatt funksjonsevne til ordinære jobber i arbeidslivet. KABB besøkte Grue for å samtale om hans forskning.
Les mer

Kabb.no vokser

Når vi nå er ferdige med 2014, kan vi med glede registrere at det ikke har vært så mange som har besøkt kabb.no, siden 2008. Internett er en god informasjonskanal for oss. Den når tydeligvis ut til ganske mange.
Les mer

Artikkel fra sansetap.no

Dette er en enkel innføring i øyets anatomi. Øyets funksjon og litt om vitale organer i øyet. Greit å kunne litt om både for deg som er synshemmet og for dine pårørende
Les mer

800 58 600 – Nyheter på lyd

«Det har faktisk eksistert en mulighet for å høre aktuelle aviser på lyd, i en god del år allerede, det visste jeg ikke», Jon Ivar Dypedal. Telefonavisa er et tilbud fra Norges Blindeforbund der du som blind eller svaksynt, kan ringe et telefonnummer og få opplest aktuelle nyheter fra mange forskjellige nettaviser, dagsaviser, Klar tale, Medisintelefonen, osv.
Les mer

Ung og funksjonshemmet, rettigheter og plikter…?

funkis.no - ung.no
Barne og Ungdomsdirektoratet (BufDir) driver nettstedet ung.no som tar for seg barns- og ungdommers rettigheter og plikter i samfunnet. Alt fra Politikk og Barnekonvensjonen til Helsehjelp og Funksjonshemmedes rettigheter. Det finnes til og med en egen underside for funksjonshemmede.
Les mer

Borgerstyrt personlig assistanse

May Nina Auby er BPA-rådgiver I Uloba, med oppfølgingsansvar I Oslo og omegn. BPA står for Brukerstyrt Personlig Assistanse. Alle kommuner er pålagt å tilby BPA. I dag er det ca. 3000 personer i Norge med et assistansebehov som har BPA. Auby er selv blind og har BPA. Jon Ivar Dypedal som arbeider i KABB, møtte May Nina Auby på hennes hjemmekontor i Oslo.
Les mer

NAV arbeidslivssenter i Østfold

IA-avtalen er en avtale mellom enkeltbedrifter i arbeidslivet og staten om inkluderende arbeidsliv ( IA). Formålet med avtalen er å styrke jobbnærværet, redusere sykefraværet og hindre utstøting og diskriminering i arbeidslivet. KABB møtte avdelingsleder Leif Coward på NAV arbeidslivssenter i Østfold.
Les mer

Å gjennomføre utdanning med et synstap

I januar i år presenterte forskning.no en undersøkelse der de så på blant annet ungdommer med nedsatt funksjonsevne og fullført utdanning utover grunnskole. Resultatene er nedslående, kun 36% av ungdommer med funksjonsnedsettelse fullfører videregående skole, mot 83% av befolkningen ellers. Og 17% fullfører høyere utdanning, mot 41% av befolkningen ellers.
Les mer

Gjør prislappen større

Elektroniske luper og bærbare lese-TVer gjør handleturen tryggere Kingsrød, Terje
Ikke all skrift er som størrelsen på en plakat. Priser og oversikter finnes kun med liten skrift, noe som for svaksynte gjør det vanskelig å innhente den informasjonen en trenger. En elektronisk lupe eller en bærbar lese-TV kan være et hendig og nyttig verktøy. Tore Simonensen i Bojo forklarer.
Les mer

Kjøkkenverktøy for synshemmede

Ingen god unskyldning for å ikke ta i et tak på kjøkkenet
Nå finnses det ikke lenger gode unnskyldninger for å ikke kunne ta i et tak på kjøkkenet. Her kan du koke og bake. Det finnes godt med utstyr eneten det er for å gi deg beskyttelse eller råd og veiledning mens du gjør din tørn på kjøkkenet. Talkshow tok en prat med Morten Halsdeth på Adaptor Hjelpemidler
Les mer

Adaptor før og nå

De startet i det små og er idag en av de største innen hjelpemidler - blant annet hvite stokker.
Adaptor startet med å selge hjemmelagde produkter for blinde, men utviklet seg straks til å bli store på hjelpemidler for blinde og svaksynte. Hør første del av serien om Adaptor.
Les mer
Teknologi

Benytt mulighetene!

Har du behov, har du rett - til svært gode hjelpemidler
Et handicap bør ikke lenger være et handicap, i hvertfall ikke i den grad det var tidligere. Nå finnes det mange og svært gode hjelpemidler som med enkle grep kan gjøre “verden” tilgjengelig. Innenfor rammen av synshemming har vi de to største aktører på hjelpemidler i Norge - Adaptor og Bojo. NAV betaler det du trenger, sier Tore Simensen.
Les mer

Kristoffers livsmotto

Kristoffer Lium avslørte seg for skult mikrofon.
Under deltagernes kveld på påskeleiren i fjor, satte vi på en lydopptager for å ta opp lyden av det som skjedde. Opptakeren ble plassert rett foran Kristoffer Lium. Åge Mørk snakket til Kristoffer om han også kom til å bidra med noe. Svaret avslørte hans livsmotto. Festlig, men bør ikke etterfølges ukritisk. Bare hør!
Les mer

Intervju med Karl Anders fra Brønnøysund

Karl Anders er deltaker på Go For It og forteller hvordan han synes det er.
Les mer

Møte med Bent Kyllesdal

Anna Berit Føyen møtte Bent Kyllesdal på flyplassen på vei hjem fra KABBs og Syskonbandets feller arrangement sommeren 2012
Les mer

-Ett med stoffet

Fast innleser med begeistring for den klassiske litteraturen
Inger Holter er på KABB ca en gang i uka for å lese inn bøker. Det blir særlig mye misjonslitteratur og oppbyggelige bøker. -Jeg føler meg ett med stoffet og kan videreformidle hva forfatterne vil fortelle, sier Inger Holter som selv er særlig fasinert av de norske klassikerne.
Les mer

Jan Ditmar Kahrs

Jan Ditmar Kahrs er en dyktig musiker der munnspill er hans hovedinstrument. Hør han spille og fortelle.
Jan Ditmar er svaksynt og er en ivrig "KABBer". Han pleier å spille på flere av KABBs arrangementer. Han kommer fra Klæbu i Sør-Trøndelag. Hør intervju med Jan Ditmar som forteller om og spiller på ulike munnspill! (8:23)
Les mer

-Nå kan jeg til og med lese inn bibeltekster

Liv Aakvik var redd for å gjøre bibelbøker til latter
Liv Aakvik tok på seg innlesningsjobber i KABB, fordi hun var blakk og trengte penger. Med sin store erfaringssekk fra venstreradikal kultur var hun redd for å latterliggjøre de kristne bøkene ved sin lesning. Det viste seg å være en ubegrunnet bekymring. -Nå kan jeg like godt lese bøker med bibeltekster, forteller en fornøyd innleser som besøker KABB hver uke.
Les mer

Det kan ramme familien

Talsmann for konservative kristne meninger
Han står ofte som en representant for konservativ kristen tro i offentlige debatter. Han har fått merke hvordan media kan blåse opp selv forsiktige uttalelser. -For meg går det stort sett greit, men det kan være ubehagelig når familien får kommentarer på mine uttalelser, forteller Espen Ottesen som er Misjonssabandets informasjonsansvarlige.
Les mer

Marius Sørlie Eriksen takker for seg i KABB og med Talkshow.

Høst 2009
Informasjonsmedarbeider Marius Sørlie Eriksen slutter i KABB 1. september. Han har vært ansatt siden desember 2006. Marius har hatt ansvar bl.a. for Barnas Lydavis, Talkshow.no og kabb.no. KABB vil ansette en ny medarbeider som vil være redaktør for Talkshow.
Les mer
Powered by Cornerstone