Meny
Du er her:Hjem>maler>“HVA VIL DU JEG SKAL GJØRE FOR DEG?”
“HVA VIL DU JEG SKAL GJØRE FOR DEG?”

“HVA VIL DU JEG SKAL GJØRE FOR DEG?”

Publisert 21.07.2017
Andakt av: Audun Mosevoll, Askøy Kirke 

Andakt av: Audun Mosevoll, Askøy Kirke 

Lukas 18,35-43

Da Jesus nærmet seg Jeriko, satt en blind mann ved veien og tigget. Mannen hørte at det var mye folk på veien, og spurte hva som sto på. De svarte ham: «Jesus fra Nasaret kommer forbi.» Da ropte han: «Jesus, du Davids sønn, ha barmhjertighet med meg!» De som gikk foran, snakket strengt til ham og ba ham tie, men han ropte bare enda høyere: «Du Davids sønn, ha barmhjertighet med meg!» Jesus stanset og ba om at den blinde skulle føres til ham. Da han kom nærmere, spurte Jesus ham: «Hva vil du jeg skal gjøre for deg?» Han svarte: «Herre, la meg få synet igjen!» Jesus sa til ham: «Bli seende! Din tro har frelst deg.» Straks kunne han se, og han ga seg i følge med Jesus og lovet Gud. Og hele folkemengden som så dette, lovpriste Gud.

Et gammelt ordtak sier omtrent som så:-Du skal elske naboen din, men la grinden stå!

Mange av oss har erfart hvor godt det er å ha hyggelige naboer. Få ting gjør det mer utrivelig enn å være i strid med dem som bor omkring oss. Et godt og trygt nabofellesskap lar gjerdet stå og respekterer tomtegrensene, men åpner grinden for hjelp og omsorg når det trengs. Jeg har opplevd i tider da livet har vært tungt, kanskje har vi kjempet med sorg og savn, eller med sykdom, at en nabo har ringt på døren og spurt om hun eller han kan hjelpe. Spørsmålsstillingen har vært omtrent slik vi møter den fra Jesu munn i søndagens tekst: -Hva vil du jeg skal gjøre for deg?

At slike ord kommer fra et medmenneske er stort, men enda større når spørsmålet kommer fra Jesus, Guds sønn. Den blinde mannen ved Jeriko hadde et grunnleggende behov. Han ville så gjerne få synet tilbake. Da han hørte at Jesus skulle komme forbi der han satt og tigget, ropte han mot Jesus. Han hadde troen på at Jesus var den han hadde gitt seg ut for å være, den Messias som profetene i Det gamle testamente hadde skrevet om. Derfor brukte han navnet «Davids sønn» i sitt bønnerop. Jesus hørte bønneropet og den blinde tiggeren fikk synet tilbake.

Bønn kan uttrykkes på ulik måte, men det er særlig løfterikt å be i Jesu navn. Da har vi en som stiller det samme spørsmålet til oss som mannen ved Jeriko-vegen fikk høre: -Hva vil du jeg skal gjøre for deg?

Bønnesvar kan oppleves forskjellig. Noen får det bekreftet gjennom uforklarlige hendelser, andre gjennom en indre fred og en ny velsignelse over livet. Tiggeren i Jeriko ble både helbredet for den store funksjonshemmingen han hadde slitt med, og han fikk et nytt innhold i livet. Jesus sa til ham at troen hadde frelst ham. Et møte med Jesus kan forandre oss radikalt. Den åndelige dimensjonen ved et slikt møte, peker på at Jesus-troen gir oss frelse fra syndens og dødens makt og bærer i seg et levende håp om et evig fellesskap med ham som gave oss livet, Gud.

Det er ikke til å undres over at lovsangen brøt ut i Jeriko den dagen. Og det var ikke bare tiggeren som lovet Gud. Hele folkemengden som så underet, lovpriste Gud! Kanskje gir denne søndagen noen av oss spesiell grunn til å takke og prise Gud?

BØNN FOR DAGEN Jesus Kristus, barmhjertige Herre,
du som lot blinde se og løste dem som var bundet av sykdom, vi ber deg:
Hjelp oss når vi roper til deg i vår nød, så vi kan fryde oss over din frelse,
du som med din Far og Den hellige ånd lever og råder, én sann Gud, fra evighet til evighet.
Amen.

 

 

 

Tips en venn

Kontakt KABB

Telefon: 69 81 69 81
Epost: kabb@kabb.no

Powered by Cornerstone