Meny
Du er her:Hjem>Om oss>Historikk

Historikk

Hærås, Kjetil; Dypedal , Jon Ivar
Publisert 23.01.2017
I 1933 startet Hjørdis Minge Johannessen et lite vennelag. Dette skulle bli starten på et stort og viktig arbeid som fortsatt er i full aktivitet. KABB har i dag vokst seg til en sprek og vital organisasjon med 12 ansatte, omkring 450 medlemmer og omkring dobbelt så mange brukere i lydbiblioteket.

HistorikkOffisielt var det ikke Hjørdis som startet KABB, men Karl Gran. Dette står i hvert fall i protokollen fra stiftelsesmøtet til Kristent Arbeid Blant Blinde (KABB). Vi tror imidlertid at Johannessen spilte en viktig rolle. Etter stiftelsesmøtet på Blindeforbundets årsmøte 22 juni 1933 ble vennelagets første navn Østlandske Blindeforbunds Kristelige Vennekreds.

 

I 1952 startet Magnhild Hammer lydbåndsirkelen, og det er dette som er utgangspunktet for dagens lydaviser.

 

Etter hvert vokste arbeidet, og KABB så behovet for koordinering av virksomheten. Landsrådet besto av formenn fra vennelagene, og skulle stake ut kursen for et landsomfattende arbeid. Terje Nærland, som selv var blind, ble valgt til leder. Han drev virksomheten ut fra hybelen sin, og visste selv hvor stort behovet var for kristne bøker og lydaviser. I 1972 ble Terje Nærland ansatt av Norges Blindeforbund for å ta seg av vennelagsarbeidet. På denne tiden skiftet organisasjonen navn til Norges Blindeforbunds Kristelige Vennelag. Senere ble dette forandret til Kristent Arbeid Blant Blinde, og ble utad presentert som en selvstendig del av Norges Blindeforbund.

Det er mange viktige år i KABBs historie, og ett av dem er 1978. Da ble nemlig den nye Bibeloversettelsen lest inn på kassett. Dette var første gang at Bibelen ble utgitt samtidig for både blinde og seende. Denne Bibelutgaven er til nå solgt i over 2500 eksemplarer.. I 2012 leste KABB også inn Bibel2011 fra Bibelselskapet, og i 2016 ble denne utgaven også gjort tilrettelagt i punktskrift. 

Skiller lag

KABBs virksomhet vokste i tiden med Terje Nærland. Dette var bra for det kristne arbeidet blant blinde og svaksynte, men det var noen som mente at Terje gikk for langt. Norges Blindeforbund ville ha mer kontroll over KABB, men Landsrådet pekte på at arbeidet skulle være selvstendig og at de skulle fortsette arbeidet med produksjon og innsamling av midler. Til slutt vedtok Norges Blindeforbund i 1978 at KABB og Norges Blindeforbund skulle skille lag. Året etter uttalte generalsekretær Arne Husveg fra Norges Blindeforbund at forholdet til KABB var bedre enn noen gang, og de to organisasjonene arbeider i dag side om side.

Kort tid etter at Norges Blindeforbund og KABB skilte lag, flyttet KABB til Askim. Mange forstod ikke at KABB var blitt en selvstendig organisasjon, men det ble klarere og klarere etter hvert.

Jubileum

I 2008 feiret KABB 75-års jubileum. I forbindelse med jubileet ble det skrevet en historiebok. Redaktør for boken er Magne Bjørndal. Boka er produsert som vanlig trykket bok og fulltekst DAISY. Dette betyr at den som kjøper boka får både papirutgaven og lydutgaven samtidig. I tillegg kan CD-platen settes i PC for å følge teksten parallelt med opplesningen og alle bildene er scannet inn.

Ta kontakt hvis du ønsker et eksemplar av boken.

Historikk

 

Tips en venn

Kontakt KABB

Telefon: 69 81 69 81
Epost: kabb@kabb.no

Powered by Cornerstone