Inger Slang og Ingvar Nevland, KABB

Slutter på grunn av helsen

KABBs generalsekretær Ingvar Nevland (51) slutter i jobben av helsemessige årsaker. Nevland har ledet organisasjonen i nesten 13 år.

– Det er med en stor porsjon vemod jeg nå sier fra meg stillingen som generalsekretær. Jeg har følt at dette har vært min plass – en plass som jeg kunne fylle. Men nå går det ikke lenger, sier Nevland.

Han har slitt mye med helsen, de siste fire årene med gradert sykemelding. Nevland ble ansatt som generalsekretær i 2006.

– Jeg fikk et synsproblem og slet med å skrive og lese på videregående skole – jeg kunne ikke bruke øyene til konsentrert synsarbeid. Jeg var avhengig av lydbøker fra Blindeforbundets studiebibliotek og hjelp av venner og familie for å klare videregående skole og etter hvert på bibelskole og i sosionomstudiet. Jeg lovet min Gud at om jeg en gang kom i en posisjon for å hjelpe andre, så skal jeg gjøre det. Med tiden skulle det vise seg at det ble KABB, forteller Nevland.

 

Hvordan vil du beskrive tiden i KABB?

– Først av alt har det vært svært lærerikt og jeg har møtt så mange fantastiske mennesker og medarbeidere. Jeg er svært takknemlig for at KABB ga meg tillit som generalsekretær og erfaringer jeg har gjort i arbeidet kommer jeg til å ta med meg gjennom livet. Måten vi arbeider på har gjennomgått store endringer på flere ulike måter. Da jeg startet var det f.eks flere postsekker med lydbøker på kassett og CD-plater inn og ut av huset hver dag. Nå brennes det ut CD-er for hvert utlån eller lånerne laster ned lydbøker via nettside eller app. Og informasjonsteknologien for å dele informasjon og som verktøy i arbeidshverdagen har bidradd til nye muligheter og nye begrensninger for våre brukergrupper. Hele tiden har vi kjent på styrken av å være flere for felles sak og betydningen av kristent fellesskap er fortsatt bærebjelken i vårt diakonale arbeid.

KABBs landsstyre er i gang med prosessen med å finne ny generalsekretær for organisasjonen. Inntil ny generalsekretær er på plass, er Inger Slang konstituert generalsekretær.

 

Arbeider for tilrettelegging

Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte (KABB) er en frivillig, tverrkirkelig og diakonal organisasjon. KABB ble startet av synshemmede i 1933 og nå inkluderer medlemsmassen også personer som har vanskelig for å lese en vanlig bok på grunn av dysleksi eller andre årsaker; altså lesehemmede.

KABB arbeider for tilrettelegging på alle plan slik at blinde, svaksynte og lesehemmede får det bedre i hverdagen. Det innebærer å jobbe for likestilling og muligheten til å delta aktivt i menigheter og i samfunnet ellers.

KABB driver et omfattende servicetilbud i form av lydbibliotek med bøker og tidsskrifter, lydavis, podkastproduksjon og skreddersydde tiltak for synshemmede og lesehemmede. KABB tilbyr også kurs og arrangementer der synshemmede kan møte hverandre. Virksomheten formidler verdien av kristen tro.