Spanske opplevelser for seniorer i KABB

Åse Stenersby var eldste deltaker på KABB seniortur til Spania, men skygget ikke unna verken bassenget eller svette turer i bratte bakker.

Ut i bassenget, opp bratte bakker og lange trapper. Åse Stenersby (91) var eldste deltaker da KABB reiste til Spania med medlemmer over 60 år, men gikk ikke glipp av noen utfordringer – Selv om jeg ikke har sett noe, sitter jeg igjen med mange fine inntrykk, sier hun.

De tjue plassene på turen til Casa Montana ved Malaga i september ble fylt opp straks tilbudet gikk ut til KABBs medlemmer og brukere. En lang flyreise og ti dager på utenlandstur skremte visst ingen av KABB-familiens eldste.

Med et par hjelpende armer er ikke rullestolen noen hindring for Margrethe Wallumsrød.

Samværet var viktigst
I Spania ventet et variert program på deltakerne. Noen dager var avsatt til avslapning og sosialt samvær ved bassenget, andre dager bar det ut på mer eller mindre strabasiøse turer. Da det viste seg at bussen ikke kunne kjøre til topps i byen Antequera, tok Åse og de andre like godt bena fatt og forserte bakkene opp til byens borg og kirke.
– Det var så vidt beina bar meg, men jeg kom da opp, sier Åse.
Men det var ikke bare seieren i motbakkene som satt igjen mot slutten av oppholdet.
– Samværet med alle de andre er nok det jeg vil huske best, forteller hun. – Jeg kjente ingen fra før, men det har vært så fint å snakke med folk som ser like lite som meg og høre hvordan de greier seg i hverdagen.
Flere av deltakerne var med på sitt første arrangement med KABB, og opplevde å bli en sammenspleiset gjeng i løpet av de nesten to ukene på tur.
Samværet og praten med de andre var den viktigste opplevelsen på turen, mener Åse. Her i samtale med Ove Heskja.

Bibel og kultur
Dagsprogrammet på Casa Montana bød på daglige bibeltimer med KABBs medbrakte prest, sjåfør og altmuligmann Kåre Grumstad. Andre fra staben i KABB sørget for innslag om spansk kultur og kirkeliv, «litterær salong» med høytlesing av spansk litteratur – og quizer hver kveld. Det er også KABBs egne ansatte og frivillige som sørger for alle måltider på disse turene. Slik holdes kostnadene på et akseptabelt nivå for deltakere og ledsagere. I KABB er det et prinsipp at deltakere på arrangementer skal betale det deres egen deltakelse koster, mens midler fra givere kan brukes til å dekke merutgifter for å legge til rette for synshemmede.

Ingen tur uten gruppebilde av alle deltakerne. Foran KABBs organisasjonsdiakon og reiseleder Hilde Løwèn Grumstad.

Kommer tilbake
John Haugteien fra Tønsberg var med på et arrangement i KABB for aller første gang etter at han meldte seg inn for to år siden:
– Det har vært spennende å få kontakt med andre i KABB-familien, sier han. – Jeg har fått dårligere syn de siste årene, og her er vi i samme båt. Jeg kommer gjerne tilbake til Casa Montana, men først vil jeg prøve noen andre av KABBs tilbud om arrangementer.

Alle foto: Inger Slang