Home Arrangementer Pilegrimsvandring 2023 – Stiklestad til Nidarosdomen 23.-30.juli
Åtte personer på pilegrimsvandring under ei bro

Pilegrimsvandring 2023 – Stiklestad til Nidarosdomen 23.-30.juli

Sommeren 2021 gikk et pilegrims-festtog fra Stiklestad til Trondheim i KABB-regi. Nå gjentar vi suksessen. 

Har du lyst til å prøve pilegrimsvandring? Vi mener det passer utmerket for synshemmede: tett på naturen, tett på hverandre, tett på historien og kulturen, og ikke minst tett på tro og tanke. I sommer har du sjansen til å oppleve noe helt spesielt.

Du kan lese litt om den forrige vandringen her

KABB inviterer til pilegrimsvandring igjen. Vi holder oss i fotsporene fra 2021, men overnatter på færre steder – vi bor lengre på hvert sted – og blir litt lenger på Olavsfest i Trondheim slik at du skal få oppleve litt mer av den fantastiske festivalen. Dessuten skal vi seile med Jekta Pauline over Trondheimsfjorden. Målet er roe det litt mer ned og ikke måtte flytte på oss hver kveld.

Vi hadde i utgangspunktet en plan om å gå fra Sverige, men det lar seg ikke gjøre på grunn av et stort sportsarrangement i det området.

Foreløpig pris: 8900 kr pr synshemmet deltaker, ledsager går gratis. KABB dekker alle reiseutgifter over 500 kroner for alle som er KABBmedlemmer.

KABB skaffer ledsagere dersom du ikke har noen selv.

Prisen er for full pensjon og med de alle fleste aktiviteter inkludert.

Bagasjen fraktes, du trenger ikke bære den.

Turledere: Kjartan Bergslid og Øyvind Woie

Forteller og medvandrer: Hildegunn Eggen

Mer informasjon kommer

Foreløpig dagsplan:

Dag 1 – søndag 23.juli: Stiklestad-Bakketun (3 km):

Oppmøte på Bakketun folkehøgskole til lunch kl.1300. Etter lunch blir det oppstartssamling på skolen. Det blir busstransport til Stiklestad. Der blir det omvisning på stedet der mange vil hevde at Norge ble til. Vi samles i Stiklestad kirke (1180), som er bygd over det stedet der Olav den Hellige falt 29.juli 1030. Der blir det en enkel liturgi med utdeling av pilegrimspass. Vi besøker også «Stiklestadir» – et langhus bygget slik man gjorde i Norge på 900-tallet. Dersom det foregår prøver på «Spelet om Heilag Olav» denne kvelden overværer vi disse Deretter vandrer vi de første tre kilometerne til Bakketun der vi overnatter i dobbeltrom.

Dag 2 – mandag 24.juli: Bakketun – Munkeby (18 km).

Leden går gjennom variert landskap: Stier langs Verdalselva, grusveier gjennom jordbrukslandsskap og skogstier. Ved Halle kirkested holder vi middagsbønn. Mot slutten av dagen kan vi bade i en dyp kulp i Levangerelva. Munkeby herberge tilbyr på gården med hus fra 1600-tallet. Herberget ligger 600 m fra en klosterruin fra 1100-tallet og 400 m fra Cistercienserklosteret på Munkeby. Her er de gode på kortreist lokal mat. Vi smaker på osten som munkene lager og det lokale Munkebyølet. Vi legger opp til å delta i kveldsbønn sammen med de fem cisterciensermunkene i klosteret. Deretter reiser vi med buss tilbake til Bakketun der vi overnatter.

Dag 3 – tirsdag 25.juli: Munkeby – Laberget (19 km).

Etter frokost på Bakketun, blir vi kjørt tilbake til Munkeby. Vandringen starter med fredelig vandring fra Klosterruinen langs Levangerelva. Videre går vi gjennom trehusbyen Levanger der hele sentrum er fredet av Riksantikvaren på grunn av den unike trehusbebyggelsen fra begynnelsen av 1900-tallet. Vi tar pause i Levanger kirke midt i sentrum av byen. Videre går vandringen gjennom arboretet i Staupslia og kommer til den vakre pilegrimskirken Alstadhaug fra 1180. Mot slutten av dagen går vi langs Trondheimsfjorden til Laberget leirsted. Der spiser vi middag, før vi på nytt kjører buss tilbake til Bakketun og overnatting.

Dag 4 – onsdag 26.juli: Laberget – Fånesbukta (23 km) Denne dagens vandring starter med 6 km langs Trondheimsfjorden. Så kommer vi til Falstadsenteret. Stedet var en av de mest brutale fangeleirene i Norge under 2.verdenskrig. I dag er Falstad et senter for menneskerettigheter med museum i kjelleren. Pilegrimsleden går rett igjennom Falstadskogen med minnesmerke over 2-300 mennesker som ble henrettet og gravlagt her under krigen. Vandringen går videre langs asfaltvei gjennom dype skoger. Halvveis kommer vi til Sottjønna der det er fint å ta seg en dukkert. Mot slutten av dagen vandrer vi ut mot Frostalandet og Trondheimsfjorden igjen. Vi blir hentet med buss i Fånesbukta og kjørt til vakre Valberg slektsgård på Frosta. Stedet har spesialisert seg på «ureist» Gourmetmat. Kokken har komponert en 3-retters pilegrimsmeny til oss. Her får vi bo på Valbergs gårdshotel.

Dag 5 – torsdag 27.juli: Fånesbukta – Tautra (22 km). Dagen starter med busstransport tilbake til Fånesbukta. Vandringen fortsetter langs Frostastien som går langs fjorden. Ved det lille fiskeværet Småland går vi innover på halvøya. Leden går forbi Logtun kirke (1500) og Tinghaugen der Frostatingsloven ble håndhevet fra 400 e.kr. Videre går vi ut mot klosterøya Tautra. For å komme til øya går vi over en 2 km lang molo. Tautra er kjent for et unikt fugleliv. På øya ble det bygd et nytt nonnekloster for Cistercienserordenen i 2006. Klosteret har vunnet flere priser for sin arkitektur og klosterkirken har en helt spesiell atmosfære av stillhet og bønn.  Om kvelden reiser vi tilbake til Valberg og overnatter der

Dag 6 – fredag 28.juli: Tautra – Nidarosdomen (seiling). Formiddagen bruker vi på Tautra der vi får god tid til å oppleve Mariaklosteret. Vi spiser varm lunch på Klostergården. Om ettermiddagen går vi om bord i jekta Pauline (1860). Den seiler oss fra Tautra og over til Trondheim. Jekta er den siste seilende jekt i verden og er klassifisert som et av de mest verneverdige fartøy i Norge. Under turen vil vi få en innføring i Trøndelagskystens kultur og maritime historie.

Vi går i land i utkanten av byen. Om kvelden deltar vi – sammen med andre pilegrimer – under en vandregudstjeneste som går fra kirke til kirke innover mot sentrum og Nidarosdomen. Kl.23 begynner Olsokfeiringen med Olavsvake i katedralen. Kirken vil være åpen hele natten med tilbud om yoga, tidebønner, meditasjon og musikk. Vi overnatter på hotell i Trondheim.

Dag 7 – lørdag 29.juli

Vi deltar under den kirkelige olsokfeiringens høydepunkt med Olsokhøymesse i Nidarosdomen kl.1100. Her vil vi få oppleve katedralen i all sin musikalske og liturgiske prakt og preses Olav Fykse Tveit vil holde preken. Om ettermiddagen deltar vi på Olavsfest i byen. Overnattingen blir på hotell i Trondheim

Dag 8 – søndag 30.juli

Olavsfest i Trondheim. Avskjedsmiddag på en av byens restauranter om ettermiddagen.

 

 

 

 

 

Dato

23 - 30 jul 2023
Expired!

Tid

08:00 - 16:00