Home Arrangementer Pilegrimsvandring fra Stiklestad til Nidaros

Pilegrimsvandring fra Stiklestad til Nidaros

Velkommen til en uforglemmelig vandring 22. – 29. juli 2021. Pilegrimsferden starter på Stiklestad og ender på årets Olavsfest i Trondheim.  KABB er engasjert i Olavsfest-dagene med en unik taktil kunstutstilling som vi får oppleve.

Denne turen har begrenset med plasser, så vær rask med påmeldingen. Vi må sette strek ved ti synshemmede deltagere og ti ledsagere.  Det er fint om du kan skaffe en god ledsager selv, en du er trygg på. Både deltakere og ledsagere må være i god nok form til å gå opp til 22 kilometer på en dag.  Om du trenger hjelp til å finne ledsager, kan du kontakte KABB.

Vi får også med oss profesjonell forteller Helga Samset for å gi oss gode tekstlesninger underveis. Som turleder har vi med oss pilegrimsprest Kjartan Bergslid, som tidligere har arbeidet som prosjektleder for regionalt pilegrimssenter Stiklestad og vært med på å utvikle St.
Olavsleden. St.Olavsleden går gjennom fruktbare trønderbygder og dype stille skoger. På vandringen vil du komme til klostre, middelalderkirker og husmannsplasser. Overnatting skjer med god standard på overnattingssteder langs pilegrimsleden. Vi opplever pilegrimsvandringens åndelighet, og besøker historiske og kulturelle steder gjennom vandringen.

Du som meldte deg på pilegrimsvandringen i 2020, ta kontakt på nytt for å bekrefte din plass i 2021.

Pilegrimsvandring KABB 22.-29. juli 2021

Pris: 5.750 kroner pr person.  Prisen er lik både for den som er synshemmet deltager, og for den som er med som ledsager.

Fullpensjon; mat, overnatting, alt program og transport av bagasje er inkludert i prisen.

KABB organiserer henting på flyplass og nærmeste togstasjon – Ta kontakt med KABB for å gjøre nærmere avtaler om dette.

Påmelding: ring 69 81 69 81

Vandringen dag for dag: 

 Dag 1 – torsdag 22.juli: Stiklestad-Bakketun (3 km): Oppmøte på Bakketun folkehøgskole til lunch kl.1300. Etter lunch blir det oppstartssamling på skolen. Det blir busstransport til StiklestadDer blir det omvisning på stedet der mange vil hevde at Norge ble til. Vi samles i Stiklestad kirke (1180), som er bygd over det stedet der Olav den Hellige falt 29.juli 1030. Der blir det en enkel liturgi med utdeling av pilegrimspass. Vi spiser middag på gjesteloftet som er en kopi av et norsk gårdshus fra 1200-tallet. Der serveres det norsk middelalderkost. Under middagen vil vi få bli med på et skuespill der vi tas med tilbake til Stiklestad år 1247 og møte husfolket på gården, Helga og AslakDeretter vandrer vi de første tre kilometerne til Bakketun der vi overnatter i dobbeltrom.  

 Dag 2 – fredag 23.juliBakketun – Munkeby (18 km). Leden går gjennom variert landskap: Stier langs Verdalselva, grusveier gjennom jordbrukslandsskap og skogstier. Ved Halle kirkested holder vi middagsbønn. Mot slutten av dagen kan vi bade i en dyp kulp i Levangerelva. Munkeby herberge tilbyr på gården med hus fra 1600-tallet. Herberget ligger 600 m fra en klosterruin fra 1100-tallet og 400 m fra Cistercienserklosteret på Munkeby. Her er de gode på kortreist lokal mat. Vi smaker på osten som munkene lager og det lokale Munkebyølet. Den som vil, får mulighet til å delta i kveldsbønn sammen med de fem cisterciensermunkene i klosteret. 

Dag 3 – lørdag 24.juli: Munkeby – Laberget (19 km). Dagen starter med en fredelig vandring fra Klosterruinen langs Levangerelva. Videre går vi gjennom trehusbyen Levanger der hele sentrum er fredet av Riksantikvaren på grunn av den unike trehusbebyggelsen fra begynnelsen av 1900-tallet. Vi tar pause i Levanger kirke midt i sentrum av byen. Videre går vandringen gjennom arboretet i Staupslia og kommer til den vakre pilegrimskirken Alstadhaug fra 1180. Mot slutten av dagen går vi langs Trondheimsfjorden til Laberget leirsted.  

Dag 4 – søndag 25.juli: Laberget – Fånesbukta (23 km) Dagen starter med 6 km langs Trondheimsfjorden. Så kommer vi til Falstadsenteret. Stedet var en av de mest brutale fangeleirene i Norge under 2.verdenskrig. I dag er Falstad et senter for menneskerettigheter med museum i kjelleren. Pilegrimsleden går rett igjennom Falstadskogen med minnesmerke over 2-300 mennesker som ble henrettet og gravlagt her under krigen. Vandringen går videre langs asfaltvei gjennom dype skoger. Halvveis kommer vi til Sottjønna der det er fint å ta seg en dukkert. Mot slutten av dagen vandrer vi ut mot Frostalandet og Trondheimsfjorden igjen. Vi blir hentet med buss i Fånesbukta og kjørt til vakre Valberg slektsgård på Frosta. Stedet har spesialisert seg på «ureist» Gourmetmat. Kokken har komponert en 3-retters pilegrimsmeny til oss.  

Dag 5 – mandag 26.juliFånesbukta – Tautra (22 km). Dagen starter med busstransport tilbake til Fånesbukta. Vandringen fortsetter langs Frostastien som går langs fjorden. Ved det lille fiskeværet Småland går vi innover på halvøya. Leden går forbi Logtun kirke (1500) og Tinghaugen der Frostatingsloven ble håndhevet fra 400 e.kr. Videre går vi ut mot klosterøya Tautra. For å komme til øya går vi over en 2 km lang molo. Tautra er kjent for et unikt fugleliv. På øya ble det bygd et nytt nonnekloster for Cistercienserordenen i 2006. Klosteret har vunnet flere priser for sin arkitektur og klosterkirken har en helt spesiell atmosfære av stillhet og bønn. Vi overnatter på idylliske Klostergården som ligger vegg i vegg med ruinen etter Cistercienserklosteret som ble innviet her i 1207. Også klostergården satser på kortreist mat og de har et eget mikrobryggeri der de lager et anerkjent øl.  

Dag 6 – tirsdag 27.juli: Tautra – Nidarosdomen (seilingDenne dagen seiler vi med seildampskipet Jekta Pauline (1860) fra Tautra og over til Ranheim. Jekta er den siste seilende jekt i verden og er klassifisert som et av de mest verneverdige fartøy i Norge. Under turen vil vi få en innføring i Trøndelagskystens kultur og maritime historie. Vi går i land i utkanten av byen. Målet for vandringen er mektige Nidarosdomen. Der blir vi møtt av pilegrimsprest Einar Vegge som gir oss velsignelse ved målet og deler ut Olavsbrevet som bevis på at vi har vandret St. Olavsleden til Nidaros. Vi overnatter på Comfort Hotel Park like ved katedralen  

 Dag 7 – onsdag 28.juli  

Vi står opp tidlig og reiser ut til Lian – en restaurant som ligger på Byåsen utenfor Trondheim. Der slutter vi oss til et stort pilegrimsfølge som spiser frokost sammen utenfor restauranten. Så går vi i flokk og følge nedover til byen. Der deltar vi på åpningen av Olavsfest 2021. Festivalen har i år temaet «Rettferdighet» Om ettermiddagen deltar vi under åpningen av kunstutstillingen TAXO. Dette er en utstilling med taktil kunst av polske og norske kunstnere. Utstillingen vil bli lokalisert like i nærheten av ruinene etter Klementskirken som var den første kirken som ble bygget over Olav den Helliges grav på 1000-tallet. Om kvelden deltar vi – sammen med andre pilegrimer – under en vandregudstjeneste som går fra kirke til kirke innover mot sentrum og Nidarosdomen. Kl.23 begynner Olsokfeiringen med Olavsvake i katedralen. Kirken vil være åpen hele natten med tilbud om yoga, tidebønner, meditasjon og musikk. Vi overnatter igjen på Comfort Hotel Park 

Dag 8 – torsdag 29.juli 

Vi deltar under den kirkelige olsokfeiringens høydepunkt med Olsokhøymesse i Nidarosdomen kl.1100. Her vil vi få oppleve katedralen i all sin musikalske og liturgiske prakt og preses Olav Fykse Tveit vil holde preken. Etter høymessen spiser vi avskjedsmiddag på en av Trondheims mange gode restauranter. Her tar vi avskjed med hverandre og reiser hver til vårt. 

Dato

22 - 29 jul 2021
Expired!

Tid

13:00