Kurt Ove Mæland er en habil musiker med to album på merittlista. Musikk er viktig for han og har, sammen med lydbøkene fra KABB, vært en viktig støttespiller i livet.

Lyd er hans kilde

– Tilgangen på litteratur, også religiøs litteratur, er med på å forme meg og gjøre meg til en samfunnsborger som bidrar positivt. Det ville være en katastrofe om et tilbud som KABB blir borte, sier Kurt Ove Mæland.

Vi ringer på døra i eneboligen og på innsiden hører vi en hund som bjeffer. Når døra går opp er hunden først gjennom dørsprekken før en mannsstemme på innsiden kaller den tilbake.

– Det skal være en lydig førerhund, selv om en ikke skulle tro det noen ganger. Legg deg, Lucy, sier Kurt Ove Mæland og smiler. Han ønsker oss velkommen inn i huset og viser veien til stuen.

Kurt Ove Mæland er 47 år gammel og har hatt dårlig syn hele livet. Han har aldri sett bedre enn at han så vidt skimter forskjellen mellom lys og mørke. Fasonger eller uklare skikkelser er utenfor rekkevidde.

God stedsans

– Heldigvis har jeg veldig god stedsans og greier meg ganske bra. I alle fall hvis jeg har med hunden og beveger meg på kjente steder, sier han, og forteller at han går åtte kilometer hjem fra jobben som frivillighetskoordinator i Salhus kirke.

Kurt Ove Mæland ble født blind. Han har aldri kunnet lese eller orientere seg med øynene. Helt siden han var liten har han brukt lydbøker og lydaviser.

– Som liten elsket jeg Barnas Lydavis fra KABB. Det åpnet en helt ny verden, og jeg begynte tidlig å høre på lydbøker. Det var en åpenbaring for meg da jeg oppdaget at KABB hadde lest inn hele Bibelen. Endelig ble hele grunnlaget for troen min tilgjengelig for meg, forklarer han.

– Det er synd at arbeidsgivere ser seg blinde på at folk ikke ser, sier blinde Knut ove Mæland. Han har hele livet vært storbruker av lydbøker- og aviser. Nå frykter han at KABBs tilbud blir borte dersom statsbudsjettet går gjennom som foreslått. 

Fortsatt har han Bibelen lett tilgjengelig på den digitale spilleren han alltid har med seg. Men spilleren er ofte full av andre bøker. Som leser er han temmelig altetende med alt fra siste Jack Reacher-bok til historiske bøker og teologisk, akademisk litteratur.

– For meg er det viktig å ha tilgang både til den tunge teologien og de religiøse historiske bøkene som gir meg så mye. At jeg fortsatt har tilgang til litteraturen jeg er så glad i gir meg trygghet og muligheten til å utforske min egen tro, forteller han.

Særlig har tilgangen til litteratur rundt tro og livssyn vært viktig de siste årene, ettersom han har slitt med alvorlig sykdom.

– Tilværelsen ble et svart hull. Jeg sluttet å høre på musikk og leste ikke lenger de bøkene jeg egentlig ville lese. Jeg orket ikke. Det tok tid før jeg greide å glede meg over litteratur igjen. Bøkene fra KABB ble viktige for meg, det ga meg mening og perspektiver, utdyper han.

Forstår ikke hvor viktig det er

At den litteraturen skal bli borte som følge av at regjeringen har foreslått å fjerne støtten til lydbiblioteket synes han er en katastrofe. KABBs lydbibliotek har gitt så mye glede til brukerne gjennom flere tiår at han mener det er på grensen til uansvarlig om det blir utilgjengelig.

– Jeg tror ikke de som har foreslått dette forstår hvor viktig denne boksamlingen er for brukerne. Dette er et typisk forslag hvor man ikke forstår konsekvensene før det er for sent. Det er viktig med mangfold og flere tilbydere på lydbøker. KABB har tatt ansvaret for den kristne litteraturen. Jeg håper noen tar ansvar for de andre livssynene, men det er ikke et argument mot støtte til KABB, sier han.

Førerhunden Lucy er Kurt Oves trofaste følgesvenn. Han går åtte kilometer hjem fra jobben som frivillighetskoordinator i Salhus kirke i allslags vær. – Heldigvis har jeg veldig god stedsans og greier meg ganske bra, sier han.

Mæland er en dykitg musiker som allerede har gitt ut to album. Det siste albumet «Kom helt inn» kom i september og fikk gode anmeldelser. Da tilværelsen var tung var det musikken det som fikk ham tilbake. Han begynte å skrive igjen og planlegger å gi ut ny musikk mens han gleder seg over ny, norsk musikk.

– Har du hørt podkasten om DumDumBoys? «Mandag hele året.» Den er god, altså. Jeg fikk så bra inntrykk av Kjartan Kristiansen. Hele bandet virker jo som en utrolig fin gjeng, og det siste albumet er knakende godt… Jeg elsker god podkast og radio, forklarer han.

Å ikke se er også en verdi

Tidligere jobbet han i NRK og laget både dokumentarer og portretter. Han laget innslagene og programmene på sin måte, med en blind manns hørsel. Innslagene ble godt mottatt, men da NRK skulle gjennomføre nedskjæringer var det ikke lenger plass til ham.

– For en som ikke ser er lyden viktigere. Det er min måte å orientere meg på i verden, og jeg lagde innslagene på min måte. Dessverre var det ikke plass til meg da NRK gjorde endringer. Det er synd at arbeidsgivere ser seg blinde på at folk ikke ser. Å ikke se kan være en verdi det også, mener han.

Mæland understreker at de som bruker KABB sitt bibliotek bare har dette tilbudet for å få den typen litteratur KABB er best på. Han tror ikke, uten å kritisere Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek, at andre aktører vil prioritere religiøs og kristen litteratur.

– Jeg har ingen aning om hvor mange bøker jeg er gjennom i løpet av ett år, men det er mange og det er alle typer bøker. Videre drift av lydbiblioteket til KABB handler  ikke om misjonering, det handler om at de som tror skal ha tilgang på litteratur de ønsker seg. Det handler om frihet til å kunne velge hvilke bøker vi vil lese, sier han.