Glade vandrere på pilgrimsleden 

 

Torsdag 9. juni var mange KABB-medlemmer på mini pilgrimsvandring fra Tingelstad kirke til Søsterkirkene på Granavollen i Gran.  

Foto: Sigmund Woie Aarhaug
Tekst og podkast: Anne Sande 

Glade vandrere på pilgrimsleden – KABBverdi | Podkast på Spotify

Utflukten fant sted i forbindelse med forsommerfest og generalforsamling i KABB, på Hurdal 8.-12. juni.
For noen KABB-medlemmer var pilgrimsvandring en helt ny opplevelse, mens andre er erfarne pilgrimer. I fjor arrangerte KABB pilgrimsvandring til Nidarosdomen, der ti blinde og svaksynte deltok. I år ble det en kort tur på 3,7 kilometer, men like fullt en smakebit på hva pilgrimsvandring innebærer, og en fin opplevelse for de som deltok. 

Bildet viser Oddbjørg og Kjell Helgeland som går på vegen mellom Tigelstad og Granvollen

Erfarne pilgrimer: Oddbjørg og Kjell Helgeland har vært på seks pilgrimsvandringer sør i Europa og hatt spesielle opplevelser på vandringene sine.

I podkasten møter vi blant andre Kjell og Oddbjørg Helgeland fra Sandnes, som er forholdsvis nye som KABB-medlemmer, men erfarne pilgrimer. De har gått seks pilgrimsvandringer tidligere, på tross av at Kjell fikk dårligere syn etter hvert. Paret forteller om spesielle opplevelser de har hatt på pilgrimsvandringer lenger sør i Europa, og hendelser som har endret og styrket deres Gudstro.

– Før vi reiste hørte vi om legender på ulike steder og vi lo litt av dette, men når vi kom til flere av disse plassene merket vi at det var en åndelig kraft der, sier Kjell Helgeland.
Etter slike opplevelser på pilgrimsreiser har de blitt aktive i kirken hjemme.

– Pilgrimsvandring er en risikosport. Du kan risikere å bli en skikkelig kristen, tent og overbevist om at det finnes en Gud. Vi har Gud midt iblant oss mens vi går. Vi har en drøss med historier som beviser for oss at Gud finnes, sier Kjell Helgeland. 
Du kan høre mer om deres opplevelser i podkasten. 

Mestring i naturen

Vi møter også Kjersti Lium, som har vært styreleder for KABB i tre år, før hun gav stafettpinnen videre til Mette Lilleeng, som ble valgt til ny styreleder på landsmøtet i Hurdal.  

Kjersti Lium og Ove Heskja går på vegen mellom Tingelstad og Granavollen.

Ove Heskja ledsager Kjersti Lium på pilgrimsleden mellom Tingelstad og Granavollen. Hun har deltatt i TV-programmet «Ingen grenser» og blitt veldig glad i friluftsliv (foto: Anne Sande)

Kjersti Lium var en av de ti med redusert syn, som gikk pilgrimsvandring med KABB til Nidarosdomen i fjor. Men ikke nok med det. På turen mellom Tingelstad og Granavollen tipser Liums ledsager, Ove Heskja, oss om at Kjersti Lium også har vært på tur med Lars Monsen i TV-programmet “Ingen grenser”.

– Da var vi ute i 30 dager, og vi lå i telt. Så jeg fikk en knallstart på friluftslivet mitt. Det har nok gjort til at jeg er ekstra glad i å være ute og sove ute. Det var som å vinne i lotto å få den muligheten, og jeg lærte utrolig mye, sier Lium. Ikke minst det å være sammen med andre funksjonshemma.
Hun forteller at i den situasjonen ble hennes blindhet liten; at det å være blind ikke var vondt. Hun kunne bære, hun orka å gå og løfte. Hun følte seg sterk og frisk.

Vi møter også Solveig Skjærstad som synger «Den glade vandrer» og forteller litt om en lokal pilgrimsvandring hun har vært på.

Det var i det hele tatt bare glade ansikter å se på pilgrimsturen, som ble avsluttet med omvisning i Søsterkirkene, minikonsert i Mariakirken og mat på besøksenteret på Granavollen.