Ipad som viser teksten fra Et barn er født i Betlem i hvit skrift på sort bunn.

E-salmeboka er her – nå kan du synge fra nettbrettet

En ipad ligger på et bord, skjermen viser salmen "Et barn er født i Betlehem" i hvit skrift på svart bunn.

Norsk salmebok kan lese i stor skrift, forskjellige farger, med lesestøtte, som talesyntese eller koblet til en leselist for punktskrift.

Sliter du med å synge med på salmene når du er i kirka? Nå kommer Norges første E-salmebok. Teksten vises på den måten du ønsker det!  

I KABB-prosjektet «Salmebok for alle!», jobber vi med både digitale bøker og papirbøker. 

Vi har prioritert å jobbe med det grunnleggende digitale først, fordi det kan brukes til å lage mange forskjellige versjoner, forteller prosjektleder Solveig Marie Oma, som gleder seg over nyheten.Digitale bøker er også mye lettere å tilpasse til det leserne trenger. 

Gratis e-salmebok

Nå kan alle lånere hos NLB og KABB få gratis tilgang på salmeboka som E-bok.

– Dette vil ikke løse alle problemer, men er et skritt på veien mot å finne en god salmebokløsninger for alle, sier Oma. I dag finnes det ingen gode og praktiske løsninger. Derfor har KABB tatt saken.

– Vi vil rette en stor takk til Eide Forlag og NLB (Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek) for det gode samarbeidet som har gjort dette mulig. Og for støtten fra Foreningen for synshemmede – Blindemissionen IL. 

Hva er ei E-bok? 

Det er ei digital bok der teksten vises på en skjerm i stedenfor på papir. Det kan være en smarttelefon, nettbrett eller en stor pc-skjerm for eksempel. NLB sin app Lydhør har ikke bare lydbøker, men også E-bøker, og nå er Salmeboka på plass i Lydhør.

Ulike størrelser og formater

– Teksten vises på skjermen, og man kan tilpasse farger og tekststørrelse, og også få teksten opplest med talesyntese. Det går an å søke etter den salmen man vil synge, eller utforske alle julesalmene. Kanskje finner du en ny favoritt, sier Oma.
Punktskriftbrukere kan koble en leselist til enheten for å lese.
 

– Nå håper vi på finansering fra Den norske kirke til å utvikle ei salmebok som kan brukes av enda flere. Her er det behov for flere versjoner, sier generalsekretær Øyvind Woie.

Det er søkt om over en million kroner til videreutvikling av prosjektet. Kirkerådet behandler søknaden på sitt møte 7.-8. desember. 

Kun salmetekstene

Alle som sliter med å lese vanlige bøker kan bli låner hos Kabb og NLB. Dermed får alle med en lesevanske tilgang. Gå inn på Lydhør-appen og last ned boka, eller lån den i Epub eller HTML-format fra sidene til NLB. Foreløpig inneholder den salmetekstene, men vi jobber med å finne gode løsninger for notene og vil holde dere oppdatert. 

Høres det vanskelig ut med E-bok, Trenger du hjelp? Du kan bli med på nettmøte på Zoom tirsdag 5. desember kl. 19: (lenke til arrangement) 

Du kan også ringe prosjektleder Solveig på 41045311