Fikk være med på bispevigsling på lik linje med alle andre

Synshemmede Hege Norset Blichfeldt gikk til nattverd med førerhunden Loke da Sunniva Gylver ble biskop i Oslo domkirke. Med seg som ledsager hadde hun Mette Lilleeng. Hun er dyslektiker. Begge har behov for god tilrettelegging for å kunne delta og bidra i gudstjenesten. 

Da Sunniva Gylver ble vigslet til biskop i Oslo søndag 23. februar, var gudstjenesten godt tilrettelagt for synshemmede og personer med lesevansker.

– KABB hadde laget et helt programhefte i punktskrift, det var så fint, for da kunne jeg jo også lese hvem som var med i den store gudstjenesten. I tillegg fantes salmene på et eget ark og på iKirken-appen. Jeg brukte begge, forteller Hege begeistret etter gudstjenesten.

– Det betyr så mye å kunne få være med på lik linje med alle andre. Og jeg trives best og er mest trygg når jeg får program og salmer i punkt på papir. Akkurat som alle andre som har det på papir. Det er likestilling, sier Hege Norset Blichfeldt, som også er nestleder i KABB sitt landsstyre.

En kvinne viser frem iKirken appen.Mette Lilleeng er styreleder i KABB og vet hvordan det er å bli satt på sidelinjen i kirka.

– I domkirken kunne jeg bruke et trykket hefte i stor og lettlest skrift. Appen iKirken kunne godt hatt enda større skrift, men det som er helt fantastisk med den er at gudstjenesteprogrammet spretter opp med en gang jeg i kirken. Så kan jeg selv velge om jeg vil ha hvit eller gul bakgrunn på teksten. For meg et dette viktig for faktisk ha en sjanse til å henge med, spesielt på slike store dager i kirken, som dette. Men også på en helt vanlig gudstjeneste, sier Lilleeng.

– Det er så viktig at vi som har behov for tilrettelegging får vite om at det er på plass på forhånd. Her var det informert om hva som var gjort, og det fungerte bra. Først da kan vi velge å delta, uten at vi selv må forsikre oss om at det er tenkt på universell utforming . Det bør være en selvfølge at alle kirker tilrettelegger sine gudstjenester bedre. KABB kan hjelpe til med det.

Hege Norset Blichfeldt er aktiv i sin kirke i Asker og synes det var stort å få være med på en slik historisk hendelse i sitt bispedømme.

– Jeg tok med meg førerhunden min Loke da vi gikk til nattverd. Det er fint for da er jeg trygg på ukjente plasser. Å kunne følge med i programmet og synge de delene av trosbekjennelsen som menigheten sang sammen med koret, gjorde at jeg kjente meg som en del av forsamlingen og at jeg ikke var utenfor, sier Hege.

Oslo Domkirke og KABB er enige i at gudstjenesten skal være for alle. Ikke minst når det er de store dagene som skal markeres i kirken. Derfor samarbeidet vi tett om å tilrettelegge markeringen, som er en nasjonal begivenhet. KABB tilbyr ulike tilretteleggings-tjenester og koordinerer ofte slike tiltak.

  • Hele programmet og salmene ble trykket opp i punktskrift på papir for synshemmede. Domkirken leverte programmet i god tid før vigslingen og heftet ble trykket i punktskrift-trykkeriet i Bergen
  • En storskrift-utgave med skrift i 15 punkt ble tilrettelagt og trykket hos KABB
  • De tilrettelagte programmene med salmer ble delt ut ved inngangen til kirken.
  • Program og salmer i Word og PDFformat kunne også bestilles fra KABB via epost. Flere tok kontakt slik at de kunne delta aktivt når de satt hjemme i sin egen stue og så vigslingen ble strømmet på kirken.no. Programmet var også tilgjengelig for nedlasting via KABB sine nettsider.
  • Hele gudstjenesten ble lagt inn i iKirken appen i samarbeide med Vitec Agrando. Appen er en del av LabOra programmene som mange bruker i kirken. Menigheter som bruker LabOra til gudstjenesteplanlegging har fri tilgang til denne appen.
  • Appen må lastes ned på mobil eller nettbrett før du kan lese programmet. Den er gratis. Den er lokasjons-basert. Det betyr at innholdet først dukker opp når du er i kirken. Den kan brukes i hvilken som helst kirke i Norge, men bruker må ha tilgang til wifi eller mobilnett.
  • I Appen kan du velge ulike skriftstørrelser og bakgrunner, den kan kobles til punktleselist som viser tekst i punktskrift og lese «høyt» til hodetelefoner. Den kan brukes på mobil, iPad, nettbrett med mobilnett/wifi tilkobling. Alle som har nytte av ulik bakgrunn og ulike forstørrelser av skrift kan bruke denne.

KABB jobber for at alle skal ha rett til å utøve sin tro og delta i kirke og fellesskap. KABB kan hjelpe menigheter og kirkesamfunn med universell utforming for synshemmede og personer med leseutfordringer. Vi hjelper til med praktisk tilrettelegging, produksjon av materiell på lyd, stor skrift og punktskrift. Vi har egen diakon og gir råd og oppfølging ute i menighet og kirke. Ta kontakt med på 69 81 69 81  eller send epost til kabb@kabb.no