Kontroll på livet

Kontroll på livet

Hun jobber i Nav, spiller i korps og har for tiden to hunder, den pensjonerte, og den nye førerhunden. Det blir mye improvisasjon for en som helst vil ha kontroll.

Her kan du høre podkasten med Hege. Dette er episode 2 i serien «Velkommen til min verden.»

Hege Norset Blichfeldt spiller på en trompet

Musikk er den store lidenskap og hun har ni blåseinstrumenter. Her spiller hun litt på en piccolotrompet.

KABB besøker Hege Norset Blichfeldt i Asker en dag i mars. Det er etter å ha vært der en stund at hun forteller at hun ikke går alene til gudstjeneste i kirken der hun vokste opp, fordi hun ikke vet hvem som er der nå. Det å komme dit uten å selv vite hvem man har rundt seg, orker hun ikke. Hun er også tydelig på sitt behov for å få all tilgjengelig informasjon til ulike sammenkomster i tide, og det at hun gruer seg til nye situasjoner.
-Kanskje er det slik at jeg alltid vil ha kontroll, sier Hege Norset Blichfeldt, som likevel oppsøker krevende aktiviteter og nye utfordringer, uten å vite helt hva som skal skje. Som pilgrimsvandring med KABB i fjor sommer. Dette kommer vi tilbake til.

Etter podkasten ble spilt inn, har hun og hunden, Loke, vært på en gudstjeneste alene. Det gikk faktisk helt fint! Straks kom noen hun kjente inn på benkeraden hennes.


To førerhunder

Hundene Junior og Loke krever oppmerksomhet. De tasser rundt i stua, mens Hege finner frem kaker og kaffe på kjøkkenet. Loke er den unge, som akkurat har blitt opplært til ny førerhund for Hege. Junior er gammel og pensjonert i rollen, men blir boende hos Hege og mannen, for Junior kan ikke være noe annet sted sier Hege. Hun er dyrekjær og drømte en gang om å bli veterinær. Det yrket fikk hun beskjed om at hun ikke kunne ha, fordi hun er blind. Da ble det en annen retning.

Hos NAV hjelper hun folk som har kommet skeivt ut økonomisk, med å finne løsninger. Hun er medlem i Menighetsrådet i Vardåsen. Når korpset spiller konserter, har hun ofte trompetsolo.
Kan du se på deg selv som en ressursperson?
– Ja, svarer Hege litt nølende. Og når hun får tenkt seg om: Jeg er nok en ressurs i korpset, på jobben, ja litt her hjemme også, sier hun og ler. Og i førerhund-miljøet, legger hun til. Hun har hatt førerhund i 40 år, og bidrar gjerne med erfaringer til andre i opplæringen.


Minner

Hege Norset Blichfeldt er født i 1966. Hun er tvilling og de to jentene ble født tre måneder for tidlig. Det ble en lang periode i kuvøse for de to små. Etter hvert viste søsteren Hilde mimikk, mens det lille ansiktet til Hege ikke uttrykte forventet respons. Det kom for en dag at hun ikke så, eller sanset bare svakt lys. Uansett, hun var blind.

Hege vokste opp i Asker, men gikk de tre første årene på skole for blinde barn i Oslo. Her hadde hun det bra, og i nabolaget hjemme ble hun inkludert i leken. Men da hun skulle fortsette på skole i hjemkommunen opplevde hun mobbing, både i barne- og ungdomsskolen. Det var hendelser som har satt spor.
– Men jeg har nok fortrengt en del, sier Hege, som likevel sier at barndommen for det meste var trygg og god. Hun legger ikke vekt på de negative hendelsene med jevnaldrende på skolen, men heller på de trygge omgivelsene i kjernefamilien og nabolaget, og med en seende søster, som hun alltid har hatt et nært forhold til.


Mye musikk

Korpset ble viktig for søstrene. Begge begynte i skolekorps i 4. klasse, og de har blitt værende i korpsmiljøet. Hun forteller om mange gode minner og opplevelser, som året på Frelsesarmeens folkehøgskole, med et spennende opphold i USA. Hun traff mannen sin, Richard, i korpset og sammen har de mange felles interesser og gode opplevelser, forteller Hege. Hun har også et mangeårig forhold til KABB og deltok blant annet på pilgrimsvandring i fjor, med lange dagsetapper, enkle fasiliteter og mye uvant underveis.
– Det var langt utenfor komfortsonen min, sier hun og ler.

På loftet har Hege ni ulike trompeter, kornetter, ett flygelhorn og en minitrombone. Hun spiller noen korte strofer for meg på flere av instrumentene. Alle har sin egen klang og historie. Etter minikonserten på loftet skal vi ut med hundene. Hege har bodd i dette nabolaget siden 1997, men med Loke, den nye førerhunden som skal bli kjent med omgivelsene, er det likevel utfordringer med å gå tur. Hun har sagt ifra til kommunen at det trengs bedre tilrettelegging i noen kryss. Og på vegen treffer vi også, en nabo som skryter av Heges evne til å navigere rundt med de to hundene på en fortsatt litt vinterlig veg. Hun har kontrollen.

Hege Norset Blichfeldt er på tur med sine to hunder og møter en nabo som hun snakker med

På tur treffer vi en nabo som sier hun er imponert over hvordan Hege håndterer tilværelsen, for tiden med to førerhunder.

Bildet viser de to hundene til Hege og merking på den enes håndtak om at dette er en førerhund

Loke er på jobb, mens Junior (12 år) er pensjonert førerhund etter lang og tro tjeneste.

 

 

I den nye podkasten til KABB blir du nærmere kjent med ulike mennesker, får høre om deres bakgrunn og hvordan de har innrettet seg som blind, eller med begrenset syn.

Hør podkastenVelkommen til min verden