Heidi Halvorsen står forran en gammel grå husvegg

Skjulte skatter

Av Heidi Halvorsen, skribent i Synlige stemmer – et prosjekt i KABB

Har du vært på skattejakt noen gang? Eller gått på oppdagelsesferd i ukjent terreng? Denne våren har jeg fått være med inn i en, for meg, helt ny og fantastisk verden full av gjemte skatter og velduftende oppdagelser. Og jeg som trodde vårens vakre eventyr var forbeholdt de med synet intakt.

Se for deg at du for første gang på mange måneder tar på deg lette joggesko i stedet for vinterstøvler. Du stikker hodet ut av døra og kjenner varmen fra sola, og ser opp på en nesten skyfri himmel. Ikke behøver du boblejakke en gang, og ikke lue. du går ut og det første du hører er fuglesang fra trærne i hagen. Du går inn i skogen, kjenner sola og frisk vårluft. Du ser hvitveis og blåveis som dekker skogbunnen som et vakkert teppe. Trærne skyter friske skudd, fargene er sterke, klare og varme. Grønt, blått, gult og hvitt. Snøen er endelig borte og du hører bekken sildre livlig og glad ved siden av stien. VÅR! Endelig den vakre våren!

Det er merkbart hvordan menneskene rundt meg løfter hodene sine som hestehoven mot sola når våren kommer. Som om alle smiler litt mer, ler litt høyere, synger oftere, og nyter alt det vakre som vekkes til live igjen etter vinterdvalen. De siste åra har jeg av og til vært litt misunnelig på de som virkelig kan nyte synet av våren. Savnet etter å se kan bli ganske nærværende spesielt i denne årstida.

Men denne våren har blitt annerledes. En god venn har invitert meg med inn i en del av naturen jeg ikke var klar over eksisterte. Visste du at alle trær lukter forskjellig? At når du hugger ved, kan du gjenkjenne treet på lukta? Visste du at det går an å kjenne forskjell på ulike typer trær ved å kjenne konturen av bladene? Hvordan stilken er, hvordan bladets overflate er?

Kanskje burde jeg ikke blitt overraska over dette, men det ble jeg! Jeg har virkelig fått nyte våren i fulle drag, i nesa og i hendene. På en konkret og håndfast måte, som ikke krever min forestillingsevne det minste. Jeg kan holde vedkubbene i hånda og trekke inn lukta. Hvor forskjellig eik, gran og hegg lukter for eksempel. Helt utrolig!

Nysgjerrigheten min blir vekka, jeg vil oppdage mer, lukte mer, føle mer! det er som å få en gave rett opp i henda. Som om Gud prikker meg på skulderen og sier: «jeg har ikke glemt deg. Jeg har gjort våren vakker også  for deg!» Det er som å oppdage skatter som har vært gjemt for meg, og et vers fra Bibelen klinger i hodet mitt:

«Jeg gir deg skatter som er skjult i mørket, og rikdommer gjemt på hemmelige steder, for at du skal kjenne at jeg er Herren, som kaller deg ved navn.»

Jeg blir faktisk imponert over hvor mangfoldig naturen er, hvor bra Gud har skapt det hele! Det fyller meg med håp, for hva mer ligger og venter på meg rundt neste sving? Jeg tenker at det må finnes uante mengder av nye oppdagelser, flere skjulte skatter og gjemte rikdommer.

Og ja, for meg blir det som en varm hilsen fra Ham – fra Gud. At Han favner også meg inn i våren – inn i det nye livet som spirer fram.

 

TIL DEG

 

Strekk ut hendene dine

Åpne dem opp

Ta i mot gaven fra meg

En gave som var klargjort for deg

Helt fra tidenes morgen

Fra før den første solstrålen våknet til liv

Jeg ville gi deg noe vakkert

Et tegn på min kjærlighet

Noe som viste min glede over deg

Jeg visste at dager ville komme

Som ville være tunge og mørke

Som ville gjøre deg redd, såret og forvirret

Dager der du ikke kunne se meg

Dager der du trodde jeg var borte

Netter der angsten ville overskygge alt

Derfor vil jeg gi deg fuglesang når det gryr av dag

Blomster og trær som våkner til liv om våren

Dufter, farger og levende liv

Ser du meg i hestehovens myke knopp?

Hører du meg i bekkens glade klukking?

Kjenner du meg i vårvinden som rusker i håret ditt?

Alt det skapte er TIL DEG

For at du skal vite at JEG ER

Nærmere enn dine egne hjerteslag

 

 

 

 

Synlige stemmer logo