En svart dataskjerm med masse tegn

Data-angrep mot KABB

I helgen ble KABBs datasystem angrepet av internasjonale hackere. Det fører til produksjonsstopp og flere forsinkelser.

– Heldigvis ligger de mest kritiske data-verktøyene våre utenfor KABB-husets fire vegger. Men mye arkivmateriale, rapporter og dokumenter, og alle regnskap pr 31.12. 2022 er gått tapt. Alt ligger på plassene sin, men er låst ned av hackerne og er merket med beskjed om at KABB må betale løsepenger for å få åpnet filene igjen, sier generalsekretær Øyvind Woie.

– Det kommer vi ikke til å gjøre, det rådet får vi fra alle inkludert politiet. Heldigvis har vi gode nok papirkopier av alt av protokoller og regnskap til å oppfylle kravene om dokumentasjon.

Personregistre og lydbiblioteket er ikke rammet. Disse befinner seg utenfor KABB.

KABB har varslet sin samarbeidspartner Nlb, og inntil videre må datalinjene holdes stengt. Det betyr at vi ikke kan:

  • hjelpe lånere med manuelt utlån av bøker – låner kan selv gjøre dette på Min side eller i Lydhør
  • produsere nye bøker
  • sende ut Vårt Land og andre blader via Lydhør

Men vi har en midlertidig løsning her: Her kan du lytte til dagens utgave av Vårt Land.

Du kommer til en nettside med en avspiller og innleste utgaver av Vårt Land. Den nyeste ligger alltid øverst.

KABB jobber nå sammen med vår IT-rådgiver og Nlb om å finne korte og langsiktige løsninger. Det er ingen ting som tyder på at det er noen fare for spredning.

-Det er et sjokk å oppleve slike ting. Du blir både sint og lei deg, og forsøker å finne ut hva du har mistet og hva du har gjort feil. Vi regnet risikoen for lav at vi skulle utsettes et slikt data-angrep, disse folkene går helst mot atskillig mer pengesterke og store institusjoner. Noen har til og med sagt at de ikke vil angripe ideelle organisasjoner, sier Woie

-Det ligger mye læring i slike kriser, men det er en skikkelig kjip måte å lære på. Nå jobber staben for å få produksjonslinjene opp og gå igjen og så får vi finne ut hvilke tiltak og rutiner vi må legge inn for å sikre oss og ruste oss bedre i fremtiden. Vi har hver dag store datamengder inn og ut huset vårt.