Hilde L. Grumstad, Diakon i KABB

Et gnagsår i skoene – er det KABB som gnager litt?

Hilde L. Grumstad, Diakon i KABB

«Vi jobber for et ikke-ekskluderende samfunn, med særlig fokus på kirke og menigheter. Det er mange, og tunge dører å slå opp. Det jeg kan love er at KABB skal være det gnagsåret tilbake som aldri gir seg. Ikke før alle får være med hvor de vil, når de vil, med hvem de vil» skriver Hilde Løwèn Grumstad, diakon i KABB.

Er du fremme i skoene? Dette er kanskje ikke et bibelsk uttrykk, selv om jeg tenker at Jesus definitivt var fremme i sandalene der han vandret omkring og møtte all slags folk. Jeg har googlet uttrykket å være fremme i skoene. Det dukker opp blant ungdommen i dansk på slutten av det forrige årtusen. Det er bare noen år siden det. Og hva ligger det i uttrykket? Du er oppmerksom, handlekraftig og energisk; først i utviklingen, rask på avtrekkeren og i vendingen, beslutningsdyktig, overbevist, modig og ikke et sekund i tvil. I tillegg er du med på notene, hilser velkommen og ser hvor det bærer. 

Forbinder du dette med KABB?  Denne lille litt rare organisasjonen som skal bedrive kristent arbeid blant blinde og svaksynte. Tenker du lydbøker og Bibelen i punkt for gråhåra folk med hvit stokk? Det er ikke feil det, men KABB er så mye mer enn det.  

Sommerens pilegrimsvandring illustrerer dette. Vi ville gjøre det umulige mulig. Ideen om rullator midt inne i skauen sammen med blinde og svaksynte var definitivt først i utviklingen, og krevde mot og handlekraft. En ting er å si halleluja, en annen ting er å gjøre det! Takket være gode forberedelser, lokalkjente arrangører og at vi alle sammen var framme i skoa kom vi i mål.   

Det ble noen blå tær. Kanskje er det prisen å betale. Trykket kan bli stort på både en tå og en organisasjon når man vil gå i forveien. 

Nå tenker du kanskje at det må ha vært noen gnagsår også? Skal du langt må du tåle gnagsår. Vi gikk lenger enn langt, og vi fikk mange av dem. Kompetansen på stell og pleie ble betydelig jo lenger vi gikk. Forebyggende tiltak hadde god effekt, gnagsårplaster før gnagsåret kommer er å være framme i skoa. tillegg er det lurt å lufte godt, følge nøye med på undersåttene og legge til rette for dagens vandring med gode sokker og sko. Selv utførte jeg vandringen med joggesko, crocs og sandaler. Tilrettelegging på aller laveste nivå.  

At en rar liten organisasjon som KABB er så framme i skoa er inspirerende. Vi lager podkaster, har nettmøter og nettkurs, produserer et e-læringskurs om tilrettelegging, har et variert lydbibliotek, arrangerer Kortreist flere steder i Norge, samarbeider med andre organisasjoner og Dnk. Utallige søknader om prosjektmidler og kirkeoffer sendes, i tillegg jobbes det kontinuerlig med å skaffe private givere. Det kan bli noen blå tær på noen og enhver. Strategiplanen til KABB er ambisiøs, og vi vil levere. Da trenger vi penger og gode samarbeidspartnere.  

Jeg sier at jeg har verdens beste jobb. Det skal innrømmes at det kan være krevende. Vi jobber for et ikke-ekskluderende samfunn, med særlig fokus på kirke og menigheter. Det er mange, og tunge dører å slå opp. Et samfunn som kan virke i overkant tilbakelent med tanke på universell utforming og tilrettelegging frustrerer en som er framme i skoa. Det jeg kan love er at KABB skal være det gnagsåret tilbake som aldri gir seg. Ikke før alle får være med hvor de vil, når de vil, med hvem de vil.