KABB fikk nasjonal pilegrimspris

Organisasjonen KABB (Kristent Arbeid blant Blinde og svaksynte) mottok Pilegrimsprisen under Nasjonal pilegrimskonferanse i Erkebispegården 14. mars.

Tekst fra Nasjonalt Pilegrimsenter og KABB

KABB har arrangert en flere tilrettelagte pilegrimsvandringer. Organisasjonen har blant annet ledet pilegrimsvandringer fra Stiklestad til Trondheim i 2021 og 2023. På vandringen deltok synshememde og personer med leseutfordringer. Deltakerne gikk Pilegrimsleden med ledsagere, mobilitetsstokker og førerhunder, og en av deltakerne gikk med rullator.

Tilrettelagte vandringer

KABB ble nominert til prisen for sitt arbeid med å organisere vandringer langs Pilegrimsleden for funksjonsutfordrede.

Mange mennesker går etter hverandre langs en vei. De holder i pinner som kobler dem sammen to og to.

Lang, lang rekke – deltakerne brukte blant annet blomsterpinner og brøytestikker i bambus for å holde kontakten med hverandre – på lange vandringer er det å anbefale for å unngå svette armkroker og ikke bruke for mye av sti og veibanen

– KABB har vist hvordan man kan tilrettelegge vandringer på Pilegrimsleden for flere, sier Hans Morten Løvrød, leder for Nasjonalt Pilegrimssenter.
– Vandringene de har organisert viser hvordan Pilegrimsleden kan være et møtested for folk fra ulike bakgrunner og livssituasjoner. Å bidra til bedre folkehelse er en av våre målsettinger. Vi setter derfor stor pris på det arbeidet KABB gjør.

Pilegrimsvandring for alle

– Dette er en fantastisk pris å få! Nå har pilegrimer i hele Norge fått øynene opp for at mennesker med funksjonsutfordringer også vil være med på pilegrimsvandringene. Sammen eller til og med alene?

Det sa organisasjonsdiakon Hilde Løwén Grumstad som mottok prisen på vegne av

Biskop Herborg Finnset viser synshemmede Dagfinn Juliussen de flotte utskjæringene i Alstadhaug kirke

I Alstadhaug kirke inviterte Nirdosbiskop Herborg Finnset synshemmede pilegrimer til taktil omvisning. Hun vandret sammen med pilegrimsfølget en hel dag.

KABB. Grumstad har gått KABBvandringen fra Stiklstad via Tautra til Nidarosdomen to ganger. Hun hadde med seg synshemmede Mette Müller, som var en av pionerene som gikk i 2021.

– Vi i KABB gleder oss til samarbeide videre med flotte pilegrimsfolk om å bedre tilrettelegging og få til flere vandringer. Vi prøve nå å starte en vandring på grensa til Sverige langs Borgleden, så får vi se hvor vi ender til slutt. Jeg tror heller ikke ikke vi er helt ferdige med St Olavsleden til Nidarosdomen. En drøm som ble lansert på begge våre vandringer i Trøndelag var å kunne få til en tilrettelagt pilegrimstur i sydlige strøk, noen vil gjerne finne veien til Santiago de Compostela, sier Grumstad.

KABB er i ferd med å lage en rapport fra sine vandringer, der vil det finnes tips og råd til hvordan slike vandringer kan tilrettelegges på en god måte. Er du interessert så sende en epost til kabb@kabb.no 

Bidrar til utvikling av leden

Pilegrimsprisen deles ut hvert år på Nasjonal pilegrimskonferanse, en årlig samling for alle nettverket av samarbeidspartnere som er knyttet til pilegrimssatsingen. Prisen, som er et litografi av Håkon Gullvåg, deles hvert år ut til noen som har bidratt positivt til utviklingen av Pilegrimsleden.

Konferansen 14.-15. mars ble åpnet av Even Aleksander Hagen, statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet. De 140 frammøtte fikk høre 14 ulike innlegg innenfor årets tema som var kulturarv, natur og miljø. Blant annet delte Louise Brunborg-Næss fra Den Norske Turistforening erfaringer rundt tilrettelegging av historiske vandringsruter, og Dagmar Hagen fra Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) holdt et svært aktuelt innlegg om hvordan man kan ivareta naturen gjennom forebygging og naturrestaurering.

Årets konferanse var den fjerde i rekken, og som tidligere ble den avholdt i Erkebispegården i Trondheim, som også er tilholdssted for arrangørene i Nasjonalt pilegrimssenter til daglig. Neste år vil arrangørene prøve noe nytt – Da skal konferansen foregå i Sarpsborg 26.-27. mars. Hovedtema for Nasjonal pilegrimskonferanse 2025 vil være folkehelse og frivillighet.