Hilde Løvén Grumstad

Borrelås eller skreddersøm?

Endelig vår! Fuglene kvitrer, gresset gror,… og snøen laver ned? Er det ikke typisk. Her skulle jeg sitte på terrassen, kjenne kreativiteten boble i deilig maisol. Så sitter jeg her inne i snøværet, og Hafslund har i tillegg valgt å kutte strømmen i hele dag for å drive sitt vedlikehold av strømnettet. Snakk om timing!

Gro lærte oss at det er typisk norsk å være god. Min påstand er at det er typisk at ingenting er typisk. Så mye lettere alt ville vært, hvis folk bare var litt mer typiske, ordnet i grupper, og ikke bare seg selv. Vi liker å tro at alle blinde eller svaksynte er veldig musikalske. Det er de vel ikke, de er akkurat like musikalske som alle andre. Altså finner vi noen med absolutt gehør, og andre fullstendig tonedøve.

Men blinde og svaksynte har jo veldig god hørsel, det er i hvert fall typisk! Sorry, stemmer ikke det heller. Det er ikke sånn at hvis du mister litt syn, så hører du bedre. (Jeg har aldri hørt at døve får ekstra godt syn, har du?) At blinde og svaksynte kan utvikle hørselen, og bruke den bedre kan være sant. Solbriller og førerhund er typisk for blinde, vel? Du kan regne med at den som går med førerhund er blind eller svaksynt, det er sikkert. Hvem som helst kan gjemme seg bak et par solbriller. Mitt poeng er at mange både blinde og svaksynte verken har førerhund eller bruker solbriller. Min kollega som har førerhund får stadig spørsmål om han trener hunden. Han bruker ikke solbriller, og det ser ut som han ser. Hvit stokk da, alle blinde bruker hvit stokk? Nei, de gjør ikke det. For mange er dette et valg de utsetter i det lengste. Når alle kan alle se deres synshemming, kan det oppleves stigmatiserende, men samtidig gjøre livet enklere.

Hva som skjuler seg bak hund, stokk eller solbriller er ikke godt å si.

Vi i KABB – kristent arbeid blant blinde og svaksynte har enda ikke truffet noen typisk blinde, for de finnes ikke. Noen elsker å kjøre gokart (!), andre ikke, noen kan ikke få sunget nok, andre hører heller på Spotify, noen digger spicy mat, andre sverger til loff med leverpostei, noen elsker å bade, andre har vannskrekk, noen får ikke nok av karuseller og tivoli, andre synes sofakroken er best, noen kan ikke leve uten sin smarttelefon, andre leser sine bøker i punkt eller hører fra en cd-spiller.

Hvor kommer borrelås og skreddersøm inn i bildet her? Dette er forskjellige teknikker for å tilpasse noe til noe annet. En bunad er gjerne skreddersydd, den passer perfekt til bare deg. Et skjørt med borrelås gir litt mer slingringsmonn, det kan passe flere.

I KABB driver vi med både borrelås og skreddersøm. Våre bøker og arrangementer skal favne alle våre utypiske lånere og medlemmer. Som boklåner kan du velge mellom alt fra enkle oversatte romaner til dyp teologi. Arrangementene spenner fra gokart-samling og Spaniaturer til tradisjonelle sommerstevner. I møte med den enkelte deltager kan skreddersømmen starte. Hva trengs av ledsaging og tilpasning for deg?

Et av våre satsingsområder i år er en mer blindevennlig kirke, og vi samarbeider med Borg bispedømme. Dette er også ment for frimenigheter/kirker og andre organisasjoner. Noen generelle tips kan vi gi om til tilrettelegging og hva det er viktig å huske på, men skreddersømmen gjør dere selv sammen med den som ønsker det. Jesus hadde rom for alle, men spurte gjerne: hva vil du jeg skal gjøre for deg? Lykke til!