Jupiter og Telefoner

Ja, Android funker

Apple iPhone har vært det eneste alternativet for synshemmede som skal ha smarttelefon med tale. Og sånn har det vært i mange år, men nå finnes det andre løsninger. Jeg er hundre prosent avhengig av tale på telefon og trodde at iPhone er det eneste alternativet. Da ble jeg litt urolig da vi fikk Samsung Galaxy jobbtelefon.

Du må få en seende til å gjennomgå startoppsettet og aktivere Talkback eller Voice Assistant som det heter i Android 7. Husk å sette opp engelsk språk på mobilen, den innebygde talen er kun på engelsk. Jeg fikk ekspeditøren i butikken til å ordne dette for meg.

Nå må du opprette en konto på GooglePlay og kjøpe en app som heter Acapela TTS. Her er det 130 ulike stemmer på mange språk. På norsk er det fem stemmer: Olav, Elias, Kari, Bente og Emilie. Jeg synes Olav er best. Stemmen koster 3,99 dollar og når du har kjøpt en stemme må du gå inn og endre språket på mobilen til norsk.

Jeg har kjøpt Samsung Galaxy S8 og oppsettet funker veldig bra på begge mobilene, minst like bra som på iPhone. Det er mer trykking på Android enn på iPhone, men det veier opp at du enkelt kan velge mellom mange flere stemmer.

Min påstand er at android telefon som bruker Android 6,0 eller nyere operativsystem funker minst like godt for synshemmede som iPhone.