Solveig Marie Oma, portrett

Må jeg flytte til Oslo for å handle selv?

Av Solveig Marie Oma, skribent i Synlige stemmer – et KABB-prosjekt

Jeg har et tips til dere som selger dagligvarer på nettet: Vi som ikke kan handle i butikken på egen hånd, kan bli et stort marked for dere.
Nettbutikker betyr en ny frihet for mange mennesker, og jeg er et av dem. Jeg er blind, og nå som nysnøen ligger tjukk ute, er butikken utenfor rekkevidde. I det siste har jeg fulgt spent med på hvordan også dagligvarene kommer på nett. For meg henger nettbutikker og likeverd tett sammen.

Som flere og flere her i landet blir jeg stadig mer interessert i mat. Siden jeg er blind er det å lage mat litt utfordrende, men langt fra umulig. Det som derimot ikke er mulig er å gå i butikken og handle selv. Det er klart jeg får hjelp. Enten går jeg sammen med assistenten min eller en venn, eller får hjelp av en ansatt. Kjøleskapet og magen blir fylt, så hva er da problemet?

Ikke annet enn at jeg drømmer om å vandre langs hyllene alene, se etter tilbud og sjekke ut nye produkter. Bestemme og ombestemme meg uten å ta hensyn til noens tid. Slippe å planlegge innkjøp av «flaue ting» til jeg er sikker på å kunne gå med ei venninne og slipper å ta det med en mannlig butikkansatt. Ikke minst for hans del. Klart folk blir litt satt ut når de plutselig må fungere som ledsager fordi de jobber på Rema. Denne usikkerheten er noe jeg må ta med i beregningen. Er jeg klar for å smile naturlig til en ukomfortabel fyr i dag? Nei, da får den handleturen vente til i morra.

På nettet derimot.

Ingenting er som å klikke seg rundt og plukke ut kosmetikk, tekniske dingser eller hobbyartikler, og så bare kunne hente pakken. Jeg kan gjøre det i fred, og helt selv. Vi som ikke ser noe bruker pc-en og mobilen til alt. Om nettbutikkene har tekstbeskrivelser av produktene kan vi handle på lik linje med alle andre. Med talesyntese og leselist (som viser punktskrift), er all teksten på nettet lesbar for meg også. En god nettbutikk er en universelt utformet butikk. Eller sagt på en annen måte, en butikk alle kan handle i.

Må alle vi som har utfordringer med å handle i vanlige butikker flytte til Oslo-området for å få del i denne friheten? Jeg har ikke tenkt å reise fra Tromsø og studiet jeg elsker. Jeg håper Kolonial.no og andre som nå etablerer seg på nett kommer hit også. Det er jo ingen liten kundegruppe vi snakker om: Funksjonshemmede, eldre, folk som sliter psykisk for å nevne noen. Og alle andre som syns det er greiere å handle på bussen fra jobb eller i sofaen enn å gå på butikken. Vi bor over hele Norge, og vi håper dere tør å satse i vår kommune.

Jeg tror på netthandel, også med dagligvarer. Ikke et vondt ord om butikkene, bare flere måter og muligheter. Vi er mange som venter spent og drømmer om å sette sammen festmåltider på mobilen. Når dagen kommer skal jeg feire med å bestille en uanstendig stor mengde godsaker og invitere til party uten å bruke av noens tålmodighet.

 

Solveig-Marie Oma er student i Tromsø, og en av skribentene i Synlige stemmer – et prosjekt fra Kristent Arbeid Blant Blinde der synshemmede skriver om sin hverdag.