Helga Samset i studio leser bibelen

Helga Samset og KABB får skryt – åpner Bibel-tekstene for lytteren

 

-Utøveren skal åpne teksten for lytteren. Formidlings-kunsten må absolutt være der, men samtidig må den være usynlig. Dette mestrer Helga Samset som har lest inn Det nye testamentet på nynorsk, sier Vårt Lands anmelder.

Høsten 2020 lanserte Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte (KABB) Det nye testamentet innlest på nynorsk. Bibelselskapets 2011-utgave er lest i sin helhet av Helga Samset. Hun er profesjonell forteller og har jobbet med flere bibelforestillinger og var blant annet den første fortelleren som fikk Statens kunstnerstipend. Nå har Vårt Land kommet med en anmeldelse av Det nye testamentet innlest på nynorsk.

Pausene gir rom

Samsets innlesning har et relativt lavt tempo og pausene gjør at lytteren får ro til å reflektere over de innholdsmettede ordene.

«De fleste setninger har et nøkkelord som blir forsiktig fremhevet. Det er helt enkle ting hun gjør. Hvert ord og hver setning blir sagt med tydelighet og liksom løftet frem for lytteren. Ikke minst bruker hun stillheten, pausene, slik at vi får tid til å ta ordene inn, og til å undre oss.» skriver Vårt Lands anmelder Tore Hegdal.

«Med de kunstneriske grepene sine løfter hun frem skjønnheten i språket. Hun skaper en illusjon av å stå overfor noe stort og i bunn og grunn uforståelig.  I et intervju kaller hun da også evangeliene for gåtemateriale.» Tore Hegdal, Vårt Land

 

Her kan du lytte til en smakebit, dette er evangeliet etter Markus, trykk på «play»knappen og lytt til Guds ord:

Bibelen på lyd for alle

– Bibelen er dessverre ikke tilgjengelig for alle ennå. Det er ikke bra. Dette handler om grunnleggende rettigheter, og å legge til rette for at mennesker som ikke ser eller kan lese på egenhånd får mulighet til å praktisere og utøve sin kristne tro. Innen sommeren 2021 regner vi med at hele Bibelen foreligger i en komplett lydutgave på nynorsk. Det hjelper, men dersom en sammenligner med det enorme Bibel-utvalget seende kan velge i, så snakker vi likevel om minimumsløsninger, sier generalsekretær i KABB Øyvind Woie.

– Derfor blir det ekstra viktig at kvaliteten på innspillingene våre er supergode. Da kommer teksten og innholdet i fokus. Vi bruker ikke skuespillere eller fortellere for å dramatisere, men for å løfte teksten slik at den taler for seg selv. Her har Helga Samset, Torstein Lindaas og Frank Tangen vært en hardtarbeidende trio med høye faglige kvalifikasjoner og mål som har gitt glitrende resultater. Samset har brukt hundrevis av timer på å dykke ned i tekstene, vi er veldig stolte over det vi kan presentere, sier Woie.

Produksjonen har en totalramme på omlag 600.000 kroner. Bibelselskapet har gitt bidrag, men KABB dekker de fleste kostnadene med innsamlede midler.

Ta kontakt med KABB

KABB legger særlig vekt på å gi gode alternativer som passer syns- og lesehemmede. KABB har lydbibliotek, lager lydversjoner av en rekke kristne magasiner og menighetsblader, lager podkaster og arrangerer kurs og nettmøter digitalt i tillegg til leirer og andre sammenkomster.

– Det er lett å glemme at det bare er synshemmede som kan bruke KABBs tilbud. Når vi inkluderer lesehemmede så er dette en like sammensatt gruppe som synshemmede. Det er dyslektikere, slagpasienter, mennesker med utviklingshemming og andre leseutfordringer – alle kan bruke KABBs tilbud helt gratis. Lydbibelen kan hvem som helst kjøpe og for bibelglade folk så må det jo være kjekt å kunne ta den med seg på øret enten det er i bilen eller på joggetur, sier Woie

Ta kontakt med oss i KABB for mer informasjon: 69 81 69 81 – alle hverdager eller epost kabb@kabb.no når som helst.

Lydbibel og andre lydbøker kan du kjøpe og laste ned direkte fra lydbokbutikken vår her: https://lydbokbutikk.kabb.no/shop/

Les mer om bibelprosjektet her: https://www.kabb.no/bibel/

Kjenner du noen som begynner å se dårlig eller slite med å lese? Ikke nøl med å kontakte KABB: kabb@kabb.no