Jon Ivar Dypedal med labrador.

-Jeg ble nektet adgang

– Maten smaker ikke like godt når en må krangle for å komme inn i restauranten. Etter at de skjønte at min hund med bøyle og sele faktisk er en førerhund, fikk vi slippe inn, men man blir ganske skjelven. Jeg forstår godt at andre blinde ikke orker å prøve.

For noen uker siden skulle jeg og en kompis innom en kafé på Majorstuen i Oslo. Vi skulle bare spise litt før vi skulle videre på kino. Det var en ganske stor plass som man forventer har god opplæring av sine ansatte, men… Vi ble først møtt av en medarbeider som ville vise oss bort fordi jeg hadde med førerhund, og hunder var forbudt. Jeg viste til legitimasjonen for førerhunder fra NAV, men han ga seg ikke og etter mye krangling, kom sjefen hans som også ville vise meg ut. Til slutt kom til og med en vekter fra Securitas. Hun kunne imidlertid reglene for førerhunder, og da var selvfølgelig alt greit. Sånne episoder er unødvendige og spesielt når det er en stor restaurantkjede som man forventer har god opplæring av sine ansatte. Dette er bare veldig trist.

Når man får en førerhund, får man også et legitimasjonskort hvor det står listet opp alle paragrafer og regler som sier at førerhunder ikke kan nektes adgang på spisesteder, offentlig transport og liknende. Og det er alltid en veldig trist opplevelse hver gang man opplever at folk man forventer at skal kunne reglene, ikke kan dem. Maten smaker ikke godt når man opplever sånne ting og jeg skulle ønske jeg slapp.

Førerhundundersøkelsen

Det er NAV som eier alle førerhunder i Norge, og hundene blir teknisk sett lånt ut som et hjelpemiddel til blinde og svaksynte. Dermed er NAV naturlig nok interessert i å vite hvordan ting fungerer, og i den forbindelse gjennomførte de en spørreundersøkelse blant alle førerhundbrukere i november 2018. Et av de viktigste funnene, slik jeg opplever det, er at nesten halvparten av de med førerhund i Norge oppgir å ha blitt nektet adgang i løpet det siste året, og det er spisesteder og taxi som kommer dårligst ut.

Jeg gidder å stå på kravene mine og særlig når jeg vet jeg har rett, og jeg til og med kan vise til regler på stedet. Slike ting som dette er unødvendig, og en førerhund er nå en gang en førerhund.

Oppdatering i saken

Etter at Tønsbergs Blad tok tak i saken og intervjuet meg om dette for litt over en uke siden, ble jeg noen dager senere oppringt av Mc Donald’s Norge som beklaget hendelsen. Den konkrete saken jeg har fortalt om her, skjedde på Mc Donald’s spisested på Majorstuen Kirkeveien i Oslo. Mc Donald’s hevder selvfølgelig at de har veldig gode rutiner på at førerhunder er velkommen. Disse rutinene ble laget etter at de hadde en liknende sak for noen år siden. Jeg kan imidlertid vise til dato, tid jeg var der og jeg hadde med meg en seende kompis som om mulig ble enda mer skremt enn meg. Er du usikker på om en hund faktisk er en førerhund, er det selvsagt lov å spørre på en hyggelig måte. Jeg legitimerer gjerne førerhunden min, da slipper både den ansatte og førerhundbrukeren å få den dårlige følelsen i magen.