KABB-teater setter opp på Fortellerfestivalen
Det er ikke hvem som helst som får spille på Dramatikkens hus, men KABB-forestillingen «Mitt Narnia» skal på scenen når Fortellerfestivalen braker løs i Oslo.
– Dramatikkens hus har det nasjonale ansvaret for utvikling av ny norsk og samisk dramatikk og er fagfeltets utviklingsarena og prøverom. Så de har kun visninger i den grad det går inn under dette formålet. Og «Mitt Narnia» går inn under dette formålet, sier kunstnerisk leder Aslak Moe.
Ypperste
Fortellerfestivalen, 23. -26. mars, presenterer det ypperste av nasjonal og internasjonal muntlig fortellerkunst under et årlig festival og helårig fagprogram. Festivalen finner sted i Oslo og spenner over et vidt spekter, fra internasjonale gjestespill og verksteder til folkeeventyr og musikk, og mer moderne uttrykk som spoken word og storyslam.
Kurt Ove Mæland og Hege Finset Eidseter har turnert med Narnia-forestillingen i forbindelse med KABB-kortreist. Mange synshemmede har opplevd forestillingen som er skrevet av Mæland og Eidseter i samarbeid med Helga Samset og Frank Tangen, og finansiert av Stiftelsen Dam. Nå står altså «Fortellerfestivalen» for tur.
Bilder i hodet
– Narniaforestillingen skal være med på festivalen fordi vi synes det er en interessant forestilling. Muntlig fortelling fungerer ved først og fremst å skape bilder inne i publikum, og sånn sett er blinde og svaksynte antakelig særlig kompetente både som utøvere og publikum (og som tema, slik som i denne forestillingen), forklarer Moe.
Visningen av Mitt Narnia inngår i et større arrangement som kalles Fortellermønstring. Det er en åpen faglig arena for å se og diskutere muntlig fortellerkunst, med fokus på fortellerforestillinger som enten er nye eller er under utvikling. Det blir samtale etter hver visning.
Vises på fagdag
– Forestillingen med de to synshemmede utøverne presenteres på fagdagen, der den vil møte andre muntlige fortellere og fortellingsentusiaster i en fagdiskurs som også kan bevisstgjøre de deltakende kunstnerne/fortellerene og gjøre forestillingen enda bedre, sier Aslak Moe.
Arrangementet foregår på dagtid fredag 24. mars, med 4+ visninger mellom kl 10 og 18. Det er åpent for alle, men krever billetter. Det koster kr 250 (190 student/honnør) for hele dagen, en billett gir tilgang til alt. «Mitt Narnia» spilles klokken 10.00.
Synshemmede og KABBmedlemmer får billetter til kr 150 ved å besøke denne siden og legge inn promokode «narnia»: https://fortellerfestivalen.ticketco.events/no/nb/e/moenstring23
Forestillingen spilles også i Lambertseter kirke 25. mars kl 15.00
Bli kjent med «Mitt Narnia»:
«Mitt Narnia»– en unik forestilling om en blind og en nesten blind barndom, og en alternativ verden
«Kan en fortelling forandre et liv?
Kan en stemme bære et barn?»
Disse spørsmålene stiller Hege Finnset Eidseter og Kurt Ove Mæland når de framfører sin forestilling «Mitt Narnia».
Legenden om Narnia er en serie på syv barnebøker av den britiske forfatteren C.S. Lewis, først utgitt i 1950–1956. De handler om hendelser i det fiktive landet Narnia, sett med øynene til engelske barn som fraktes dit gjennom magiske portaler. Det underliggende temaet i bøkene er den kristne tro; kampen mellom det gode og det vonde, og offeret som må gis for å redde verden.
På lydkassett
Serien regnes som en klassiker i europeisk barnelitteratur, og ble innlest på lydkassetter for blinde og svaksynte av KABB, etter hvert som de ble oversatt til norsk på 1980-tallet.
To av barna som lyttet til disse bøkene var Hege Eidseter og Kurt Ove Mæland. Begge var født blinde, og levde under svært ulike forhold. Men i Narnia fant de begge et tilfluktssted, et sted der barn kunne bli konger og dronninger og der løven Aslan til sist kunne blåse vinteren vekk og lokke fram en bedre vår.
Nå er Hege forteller for barn på Deichman i Oslo, Kurt Ove er musiker og journalist.
Forestillingen er utarbeidet av Eidseter og Mæland selv i samarbeid med fortelleren Helga Samset og Frank Tangen. Kurt Ove Mæland har komponert musikk og sangtekster til forestillingen.
Forestillingen egner seg for voksne og ungdom.