Lydias påske: – Det blir bedre når alle får være med

10-åringen Lydia skal vise vei gjennom påskemysteriet. Veien er tilrettelagt så alle kan få være med.

Lydias påske er en helt ny fortelling om 10-åringen Lydia som opplever påskedagene i år 33.

– Det handler om lille, tøffe, sårbare og gode Lydia som opplever at sorg og død kommer veldig tett innpå, forteller Karen Kilane. Hun har laget historien og er prosjektleder. Karen Kilane har jobbet mye med trosopplæring og utvikling av fortellinger og innhold for barn.

Lydia har en onkel som heter Peter. Hun bor sammen med bestemoren sin som er i ferd med å miste synet.

Ei jente, Lydia, danser og løper avgårde. Lydia har mørkt hår og gul kjole.

Drømmeprosjekt

Sammen med KABB søkte og mottok hun en halv million kroner i innovasjonsmidler i 2021. Siden har Lydia vært i hodet hennes.

– For min del har Lydias påske vært et drømmeprosjekt og jeg evig takknemlig til Den norske kirke som gir oss slike muligheter. Dette er en ny ressurs for alle som driver med trosopplæring, vår ambisjon er å få med alle som hører til i kirka.

Prosjektet er utviklet i samarbeid med KABB.

– Det har vært helt supert, jeg har lært masse om hvordan en tilrettelegger og gjør innhold tilgjengelig for personer som ikke ser eller kan lese på egenhånd. Det er best når ALLE får være med, og det blir alltid bedre når vi tar flere sanser i bruk, understreker Kilane.

Sanselige Lydia

Serien består av ni episoder laget som korte animasjonsfilmer med musikk og lydeffekter, og med en tydelig fortellerstemme. Fortellingen kan brukes som en «påskekalender» fra palmesøndag til 2. påskedag, men den kan også spilles resten av året. Hver «dag» har et aktivitets- og samtalekort og det er også laget et opplegg for en palmesøndags-gudstjeneste. Alt finnes tilgengelig til bruk på nettsiden www.lydiaspaske.no

Tilrettelagt

I Lydias påske har vi tenkt tilrettelegging i så mange ledd som mulig.

– Samtidig har vi ikke gått ut og ropt så høyt om det. Vårt mål er at tilrettelegging skal være en integrert og naturlig i alle ledd i kirka vår. Det skal ikke være noe spesielt for noen få. Hver enkelt av oss er med på å tilrettelegge og tenke inkludering i alt vi gjør. Det som er best for ALLE er gode, varme og morsomme fellesopplevelser der vi alle får være med og dele av det vi er og kan – hver og en av oss med de variasjonene vi har, sier Karen Kilane.

En kvinne smiler mot oss. Hun sitter ved et bord

– Påska er stappfull av liv og følelser, det får Lydia oppleve og erfare, sier Karen Kilane.

Opplegget kan fint brukes på hytta eller hjemme og være grunnlag for en familiesamling. Alt er tilgjengelig på nettsiden Lydias påske, filmene ligger også på YouTube og lydutgavene er også på Spotify slik at de kan høres i bilen og på mobilen.

– Jeg har jobbet mye med trosopplæring og har lenge hatt lyst til å jobbe mer med påsketeksten som har i seg så mye vakkert og vondt om vennskap, svik, død og sørg, og et forunderlig håp. Påska er stappfull av liv og følelser, og det får Lydia oppleve og erfare. Selv var jeg aldri en som syntes det var enkelt å sitte lenge i ro da jeg var barn. Lydias påske er en high-five til alle barn som er mer ville enn snille, som er annerledes, som krangler, som roper, gråter og ler for høyt. Dette er en fortelling om at det er plass for hver enkelt av oss både i kirka, i livet og ikke minst hos Jesus, sier Kilane.

Lydias påske er en high-five til alle barn som er mer ville enn snille, som er annerledes, som krangler, som roper, gråter og ler for høyt.

Bedre for alle

– Det er spennende å være med Lydia inn i påskefortellingen. Historien er nyansert og bærer i seg både sårhet og smerte. Mange vil kunne kjenne seg igjen i Lydias møte med sykdom og død. Sansetap i voksen alder kan være brutalt for den gjelder men også de som er pårørende, Lydias møter livet og døden på en ærlig måte, sier Øyvind Woie, generalsekretær i KABB .

– Tilrettelegging blir sjelden god når det er det siste man tenker på. Karen er svært kreativ, målrettet og kvalitetsbevisst. Det er et privilegium å jobbe med henne, sier generalsekretær Øyvind Woie i KABB.

Poenget har vært å lage noe som fungere for så mange som mulig. Både som fortelling og i aktiviteter.

Viktig bidrag i trosopplæring

– Lydias påske er ei selvstendig trosopplæringspakke der vi har gått langt i å tenke tilrettelegging hele veien. I tillegg er den et godt supplement inn i de oppleggene som brukes i kirka i dag, som er lite tilrettelagt for barn og voksne med funksjonsnedsettelser. Mange aktiviteter for barn i kristne sammenhenger tar lite eller ingen hensyn til at barn også sitter i rullestol og har ulike sansetap – det samme gjelder i hensynet til foresatte og andre pårørende med funksjonsnedsettelser, forklarer Woie.

Lydias påske skal gjennom noen ytterligere tilpasninger, men KABB er stolte over det som slippes nå.

Skaper nye tilbud

– Den norske kirke har blitt mye flinkere til å tenke tilrettelegging og inkludering, og sette det ut i livet i praksis. Barnas kirkebok, som KABB har tilrettelagt tidligere, og Lydias påske er gode eksempler på hva som kan skje dersom vi starter tidlig i prosessen og jobber godt med universell utforming så kan vi få nye tilbud og tjenester som er bedre for alle, sier Woie.

Lydias påske finner du her. Dette er en ressursside med lenke til alle filmer og aktiviteter. «Lydias påske» er helt gratis og kan brukes fritt for den som vil i offentlig og privat sammenheng.

Du finner også lydutgave uten film på Spotify, Apple podcast og Google podcast – søk etter «Lydias påske».

Her er alle episodene som hørespill. Du kan spille dem av direkte herfra.