Lydavisa er død – leve podkasten
Lydaviser har vært en av bærebjelkene i KABBs arbeid. Når KABBpod overtar stafettpinnen fra lydavisen KABBmagasinet, som har holdt det gående fra 90-tallet, kaller vi dem podkaster.
– Å lytte er fremdeles kanskje den meste effektive måten for syns- og lesehemmede å holde seg informert og oppdatert på, lese bøker og annet innhold som inspirere og motiverer. Lytting er i det hele tatt ganske trendy hos alle som har hørselen i behold, podkaster er den nye radioen og strømming av lydbøker har nærmest eksplodert, sier generalsekretær Øyvind Woie.
Med KABBpod gir vi alle, uavhengig av synstap og lesevansker, mulighet til å lytte til noe av det vi lager på KABB.
– I den første utgaven har vi et spennende intervju med årets para-utøver og verdens raskeste synshemmede mann Salum Kashafali. Han er verdensmester og Norges-mester (seende klasse), en skikkelig vinner som forteller åpent om utfordringene synshemmingen gir ham i hverdagen. Slike historier vil vi ha mer av, ikke for å skape medlidenhet men for å informere, inspirere og motivere, sier Woie.
KABB har laget flere podkaster. Blant annet en større serie om tap knyttet til det å bli funksjonshemmet. Å leve med tap
– Forskjellen på en podkast og ei lydavis er først og fremst at mye av innholdet kan deles opp og stå på egne bein og være både fag- og temastoff om syns- og funksjonsnedsettelser. Innholdet på KABBpod vil dreie seg mer om erfaringer og utfordringer knyttet til å leve med en syns- eller lesehemming. Fra et kristent ståsted legger vi vekt det som befinner seg i skjæringspunktet mellom tro og funksjonsnedsettelser, diakoni og rettigheter, forklarer Woie.
KABBpod kommer ut 16 ganger i løpet av et år og går automatisk til alle som er medlemmer i KABB. Andre som er interessert i KABBs arbeid, vil lære mer om syns- og funksjonsnedsettelser eller har lyst til å høre gode historier og inspirasjon, kan laste ned KABBpod og enkeltstående podkaster fra Spotify, Soundcloud og andre plattformer.
Lydaviser har eksistert lenge. De første ble sendt rundt til abonnentene på åpne lydbånd i såkalte lydbåndsirkler. Da lydkassetten kom var synshemmede raskt ut med å ta dem i bruk. KABB sendte ut og tok i mot tusenvis av kassetter hver uke. De som gikk ut hadde nye programmer og de som kom inn ble slettet slik at kassettene kunne brukes om igjen. Etter hvert ble det engangskassetter og så kom cd-platene tidlig 2000-tall. Nå er det strømming, podkast og digitale plattformer som gjelder. KABB sender stadig færre cd-plater ut av huset. Synshemmede kan låne lydbøker, organisasjonsblader, magasiner og KABBpod gjennom vårt lydbibliotek.
– Men hva skjer med CD-platene, blir det ikke KABBpod på cd?
– Jovisst, vi produserer også på CD så lenge det er behov for det. Noen synes overgangen til mobil og data er en utfordring, spesielt hvis man nettopp har mistet synet. Da kan CD være en løsning. Men data- og mobilkunnskapen er på vei opp blant eldre så vi ser det er den veien det går. Mange synshemmede bruker mobilen like mye og mer enn seende til å lese og lytte på ulike lydprodukter, det fungere helt fint.