Mine helter

Heidi Halvorsen

Heidi Halvorsen, skribent i Synlige stemmer.

 

Han er modig, muskuløs og målrettet. Hun er ung, sterk og smart. De griper inn i farlige situasjoner, redder verden gang etter gang og kommer meg stadig til unnsetning. Det er heltene jeg snakker om, heltene i livet mitt.

Å ja, så klart trenger jeg en helt eller to, tenker du kanskje. Som blind kan jeg jo ha bruk for noen skikkelig superhelter i grunn. Det skal jeg love deg at jeg har! For hver eneste dag møter jeg en verden og et samfunn som ikke egentlig har tatt høyde for at jeg finnes her. Omgivelsene kan virke temmelig overraska av at blinde meg finner veien ut av stua mi og ut i verden. En visuell verden som kanskje har glemt at det finnes folk som meg. Det er da heltene mine kommer på banen…

Har du ikke sett dem, sier du? Det er mulig de er litt vanskelige å få øye på sånn helt med en gang. Men jeg kan forsikre deg om at de finnes! I aller høyeste grad finnes de, helt på ordentlig, og jeg skal hjelpe deg så du selv kan få se.

En av mine helter har en så stor hjertemuskel at den rommer alle slags mennesker. Hjertet svulmer rett og slett av godhet og kjærlighet. Å være i nærheten av henne gjør verden til et bedre sted og dagen min varm som vårsola. Med denne helten ved min side finnes det ingen feil som er for store, og alt jeg gjør forvandles liksom til noe skikkelig bra. Sammen med henne blir jeg verdensmester!

En annen av mine helter er kanskje ikke akkurat ung, ikke hvis du måler i antall år. Men han har en ung manns blikk for drømmer og muligheter. Sammen med ham blir ingenting umulig, alt blir forvandla til spennende eventyr. Det som jeg selv og de fleste andre ville sett på som begrensende hindringer, blir gjennom hans øyne noe som bare må testes ut. Ved hans hjelp har jeg fått verden i gave på nytt.

Den aller modigste av heltene jeg er omgitt av går på skolen jeg jobber på. Hennes mot er så stort at det mange ganger smitter over på meg. Å se henne møte opp på skolen dag etter dag, uansett vær og føreforhold både rundt henne og inni henne gjør at min plass i verden føles viktig og riktig. Jeg får ta med litt av motet gjennom min egen dag, ta det med meg hjem og ta det i bruk på nytt neste morgen. Et mot som redder meg fra å falle ut i meningsløshetens grumsete elv.

Den siste helten jeg skal nevne her er han som aldri gir opp. Som aldri slutter å tro på at verden har plass til meg, som heier, rydder og lager rom for at jeg skal få være med. Når han kommer på banen kan jeg senke skuldrene og se på at ting ordner seg, at veien blir jevnere å gå på, drømmene lettere å gripe og mine egne ressurser begynner å skinne. Han er en helt som med list og kraft minsker gapet mellom samfunnets krav og mine forutsetninger.

Ja, jeg er heldig som er omgitt av så mange fantastiske helter! Egentlig vanlige folk som ser meg som menneske framfor blind. Som lar meg være med, drar meg med ut i livet. Jeg tror verden trenger flere slike helter! Den gode nyheten er at både du og jeg kan være en sånn helt for noen. En helt som ser, tror på, omfavner og rommer en annen. Da vil verden virkelig bli et bedre sted – i alle fall for ett annet menneske.

 

Les Heidi Halvorsens tekst «Vellykka og hjelpetrengende»