«Mitt Narnia» – om to barn og en bok

 

Disse står bak KABB sin Narniaforestilling: Fra venstre Helga Samset, Kurt Ove Mæland, Hege Eidseter og Frank Tangen.

 

En unik forestilling har hatt premiere i Olavskirken på Modum Bad. Nå skal den ut på veien og møte deltakerne på «KABB Kortreist» landet rundt.
-Hvordan bøkene om Narnia preget to blinde barn er utgangspunktet, men forestillingen handler om følelser som alle barn og voksne kan kjenne seg igjen i.

 Det sier Helga Samset, som har utarbeidet manus, i samarbeid med fortellerne Hege Eidseter og Kurt Ove Mæland. Hun har også regien til forestillingen, som KABB – Kristent arbeid blant blinde og svaksynte, står bak

«Legenden om Narnia» er en serie på syv barnebøker av den britiske forfatteren C.S. Lewis, først utgitt i 19501956. Dei handler om hendelser i det fiktive landet Narnia, sett med øynene til engelske barn som blir fraktet dit gjennom magiske portaler. Det underliggende temaet i bøkene er den kristne tro; kampen mellom det gode og det vonde. Bøkene ble innlest på lydkassetter for blinde og svaksynte av Frank Tangen i KABB, etter hvert som de ble oversatt til norsk på 1980-tallet.

To av barna som lyttet til disse bøkene var Hege Eidseter og Kurt Ove Mæland, som begge er født blinde. I lydfortellingen om Narnia-universet fant de et tilfluktssted, et sted der barn kunne bli konger og dronninger, og der løven Aslan til sist kunne blåse vinteren vekk og lokke frem en bedre vår.

– I forestillingen «Mitt Narnia» er det Hege og Kurt som forteller om sin barndom blandet med inntrykk fra Narnia-universet. Vi legger vekt på deres opplevelser av det å være barn, ikke det at de er blinde. Dette er først og fremst en fortelling om hvordan litteratur kan påvirke fantasien og livene våre, og den skjulte, indre verden som vi alle har. Jeg tror og håper at «Mitt Narnia» når alle, både barn og voksne, sier Helga Samset.

– Vi ønsker å vise hvordan litteraturen kan forandre et liv, men det er ingen fare for at forestillingen blir pretensiøs, sier regissøren. Hun forteller at humor er en nøkkel i «Mitt Narnia».
– Humor er grunnleggende for å overleve. Det vet alle som har vært ute en vinternatt, avslutter Samset.

«Mitt Narnia» er laget av Hege Eidseter og Kurt Ove Mæland, i samarbeid med Helga Samset og Frank Tangen. Eidseter jobber som forteller for barn på Deichman i Oslo, Mæland er musiker og journalist. Han har komponert musikk og sangtekster til forestillingen.