Det blir jul – i hjertet

Haldis Reigstad

Haldis Reigstad, lyriker og forfatter.

 

-Jesus kommer, vi må ikke la ytre ting forstyrre, men vente og ta imot. Det har alltid knyttet seg spenning til  ventetiden fram mot jul, slik var det da jeg var barn og slik er det enda, sier Haldis Reigstad.

Forfatter og lyriker Haldis Reigstad (80) har skrevet diktet «Det blir jul»

Det blir jul

Om det regnar og blæs,

det blir jul likevel,

det blir jul om det stormar frå morgon til kveld.

Det er jula sin bodskap

som samla oss skal,

kring eit barn som vart født i ein stall.

 

Om eit snøteppe legg seg

lik kvitaste lin,

eller skyene stengjer for sola som skin.

Det blir jul når vi saman

med Frelsaren bur,

Når vi kneler ved krubba og trur.

 

Om vi reiser mot syd,

bort frå landet her nord,

eller bur på den kaldaste plassen på jord.

Det blir jul i kvar stove,

og jul i kvar krå,

når vi himmelens konge får sjå.

 

Om vi blir der vi er,

eller reiser langt bort,

om vi tenkjer på alt som vi ikkje fekk gjort.

Det blir jul i det hjarta

som bøyer seg ned

for det barnet som kom med Guds fred.

 

-Fortell litt om innholdet i adventsdiktet «Det blir jul»

-Diktet inneholder på en måte en ytre og en indre handling. Ordene kan leses slik de står der, adventstiden kan by på storm og regn eller vakkert snøteppe og sol. Julen med budskapet om Jesusbarnet kommer nettopp på denne tiden av året. På den andre siden, kan storm og sol være bilder på at livet går opp og ned. Vi har det ganske skiftende i livene våre. Budskapet står uansett fast. Jesus kommer «Det blir jul i kvar stove og jul i kvar krå når vi himmelens konge får sjå.» Diktet er skrevet mest med tanke på det indre livet vårt. Jesus kommer, vi må ikke la ytre ting får ødelegge, men vente og ta imot.

-Hva legger du i «Det blir jul i det hjarta som bøyer seg ned for det barnet som kom med Guds fred»?

-Skal det bli jul i rette forstand, må en ta imot julens budskap på et indre plan, ikke bare det ytre. Det handler om å ta imot Jesus, sier Haldis Reigstad.

Reigstad er for øvrig aktuell med ny andaktsbok som heter «Mandeltreet». Boken er en samling av 366 dikt stilt sammen med et bibelvers for hver dag. Boken leses inn av KABB og blir tilgjengelig i KABBs lydbibliotek.

Haldis Reigstad bor på Frekhaug i Nord-Hordland og har gitt ut 21 bøker og er en av Norges bestselgende lyrikere. Hun debuterte i 1987 med boken «Under ein open himmel» og flere av hennes salmer er med i Norsk salmebok. Hun har blant annet skrevet den kjente og kjære sangen «Tett ved sida mi går Jesus, tonesatt av Gunnstein Draugedalen.

 

 

Teksten over er hentet fra KABBs blad «Livet».  «Livet» består av utvalgte artikler fra organisasjonsblader, tidsskrifter og kristne aviser. Det inneholder andakter, tanker om livet, intervjuer og stoff til inspirasjon.  Bladet er tilgjengelig i stor skrift, punktskrift og i lydversjon og kommer ut med ti utgaver i året. Ønsker du å abonnere, kan bladet bestilles hos KABB, telefon 69 81 69 81 eller bruk lenken til skjema under.

Bestill bladet «Livet» her.

Les Heidi Halvorsens tekst «Et julehjerte»