Ekspert på lydbøker

– En god bok løfter deg ut av din verden. Den flytter deg fra denne tilværelsen som du ofte blir så bundet i og inn i fantasien.

Morten Odner Eriksen (54) viser frem bokhylla si. Den er fire meter lang og fyller veggen fra gulv til tak i leiligheten på Kolbotn. Men innholdet i bøkene kan han ikke se uten lese-tv, ettersom han er sterkt svaksynt. Til vanlig lytter han mest på lydbøker. Gjennom mange år har han vært en flittig bruker av KABBs lydbibliotek.

– Lydbiblioteket hos KABB har betydd mye for meg i lang tid. Det gir meg tilgang til lesestoff som jeg ikke hadde hatt uten KABB. Jeg har nesten rundet alle titlene, sier han med et lurt smil.

Morten Odner Eriksen har utdannelse innen teologi, og gjennom de fem årene han studerte var tilgangen på litteratur i lydversjon avgjørende.

– Jeg husker de sa til meg: Du har jammen lest mer enn mange andre selv om du ikke ser!

Hva kjennetegner en god leseopplevelse?

– Boka må engasjere meg såpass at jeg kan klare å koble ut det som er rundt meg. Eriksen trekker frem Narnia-bøkene som eksempler.

– Selv om det er en barnebok, er favoritten Løven, heksa og klesskapet av C. S. Lewis. Det er en virkelig god bok, den flytter deg fra denne verden som du ofte blir så bundet i og inn i fantasien. Det er en form for spenning i seg selv.

Han liker også reiseskildringer, biografier, teologi, teknisk litteratur, og ellers mye forskjellig. I tillegg er han er svært samfunnsengasjert og liker å følge med på politisk stoff og mellommenneskelige emner.

Blader i biblioteket

Det siste året har blinde, svaksynte og lesehemmede fått større tilgang til tidsskrifter og magasiner i lydversjon. KABB leser inn en rekke blader fra kristne organisasjoner og disse er tilgjengelige i lydbiblioteket.

– Det er viktig å kunne velge blader og tidsskrifter etter interesse og hva du har bruk for. Det gjør at du slipper å henge etter. Det er fint å kunne referere til noe en har lest, og være med i diskusjonen, sier Eriksen

Han legger til at det er praktisk å kunne ha med seg lesestoff på mobilen slik som alle andre kan. Dessuten liker han å bli overrasket og utfordret når han lytter til magasiner og trekker gjerne frem magasinet STREK som et eksempel på dette.

– STREK er et magasin som tar opp mange samfunnsnyttige emner. Det er saklig orientert, annerledes og modig.

Hvem kan låne?

I KABBs lydbibliotek finnes et bredt utvalg bøker blader og tidsskrifter med kristent innhold for alle aldersgrupper. Synshemmede og andre som ikke kan bruke vanlige trykte bøker, kan bli lånere i lydbiblioteket. Du blir låner ved å kontakte KABB, da får du ditt eget lånernummer og kan starte oppdagelsesferden i lydbiblioteket. Bøkene kan søkes opp på nett og lastes ned til pc eller MP3-spiller. Man kan også få CDer tilsendt i posten.

KABBs lydbibliotek er et av to offentlig godkjente biblioteker for syns- og lesehemmede i Norge. Det andre er Norsk Lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB). De to bibliotekene har felles utlånssystem, slik at du som låner har tilgang til hele utvalget av bøker i begge bibliotekene.

Disse bladene er tilgjengelige i lydbiblioteket

Les mer om blader og tidsskrifter i KABBs lydbibliotek