Braille Reading

Guds ord på fingerspissene

Generalsekretær Ingvar Nevland

Å lese punkt sitter i fingrene. Bibelens tekster oppleves på kroppen. Det kunne vi hatt godt av å prøve alle som en. Alt for ofte blir Bibelens tekster værende i våre hoder, de kommer ikke ned til hjertet.

Sjelden så langt som til armer og bein dessverre.

Kan man ikke bare høre Bibelen på lyd da, tenker du kanskje? Det gir en annen mulighet for refleksjon og ettertanke selv å kunne lese trykt skrift eller punkt. Du kan enkelt hoppe frem og tilbake i teksten, og la ordene treffe på en annen måte enn ved lytting. Bibelen i punkt er et godt eksempel på vellykket tilrettelegging.

Jesus møtte ofte mennesker med spørsmålet i overskriften. For omgivelsene kan det virke opplagt hva de trenger, men Jesus spør den enkelte. Jeg kan tenke at det en blind må ønske seg mest er å få synet. Skal vi satse på tilrettelegging, eller håndspålegging? Hvis Gud kan helbrede alle sykdommer og mangler, skulle ikke KABB da satse på den optimale løsningen: å gi blinde synet?

KABB er en interesse- eller selvhjelpsorganisasjon for mennesker som ønsker å kombinere troen på Kristus med et liv med en mer eller mindre synlig funksjonsnedsettelse. I løpet av bare et års nærkontakt med blinde og svaksynte mennesker, som ønsker å bevare troen på en raus og nådig Gud, har jeg hørt mange historier om åndelige overgrep.
Et ungt mennesker som aldri har sett, får vite at det skal «leve som om du ser, så blir du helbredet». Synshemmede som lever helt utmerket med sin funksjonsnedsettelse, blir påtvunget forbønn og håndspåleggelse av ivrige disipler som evangeliserer på gata.

Det er sikkert godt ment, skulle ikke en blind mest av alt ønske seg å se? Det er faktisk ingen selvfølge. Vi lever alle, blinde som seende, med begrensninger og tap, mye av det skult for andre mennesker. Det du mest av alt ønsker å legge fram for Gud, er ikke nødvendigvis det som er mest åpenbart for omverdenen.

Jeg benekter ikke muligheten for helbredelse, men i møte med synshemmede må jeg også forholde meg til det faktum at vi knapt har noen vitnesbyrd om blinde som har blitt seende i Norge i vår tid. Det er ikke nødvendigvis perfekt syn en blind eller svaksynt ønsker seg, men muligheten til å utfolde seg selv og troen sin. Da handler det om tilrettelegging.