Kan du se for meg?

Helena Redding

Helena Redding er skribent i Synlige stemmer.

Av Helena B. Redding

Visste du at seende kan se for blinde gjennom en app? At du som er blind kan få hjelp til å finne ut når neste buss kommer, til å lese nummeret på kølappen din, eller finne frem til caféen du skal møte venner på? Med Be My Eyes kan du få hjelp til mye forskjellig, og best av alt – den hjelpen kan du få akkurat når det passer deg.

Appen, som ble utviklet i Danmark 2015, av Hans Jørgen Wiberg og Dansk Blindesamfund, har vokst seg stor de siste åra. Den teller nå over 100.000 registrerte synshemmede brukere og mer enn 4 millioner frivillige. Appen er gratis, kan brukes stort sett verden over og har frivillige som svarer henvendelser på totalt 185 språk. I tillegg finnes det bedrifter som Google, Microsoft og Clearblue som kan hjelpe deg på vanlig åpningstid med alt fra tilgjengelighet og diverse hjelpeprogram på PC-en til å kunne lese av en graviditetstest!

Men hvordan virker så denne appen, og hva kan man få hjelp til? Man kan si det så enkelt at når du som synshemmet behøver hjelp kobler Be My Eyes deg til en ledig frivillig. Den frivillige som svarer får tilgang til kameraet på din mobil og kan på den måten hjelpe deg visuelt. Begge parter hører hver andre, men det er kun dit kamera som er i bruk. Du kan på denne måten få hjelp til hverdagslige utfordringer som å lese datostempling på matvare, matche sammen klær, finne noe du har mistet på gulvet, lese bruksveiledning, brev osv.  I dag fikk jeg, for eksempel, hjelp til å lese fremgangsmåten bak på en Jegergrytepose. Jeg trykte på «kontakt første tilgjengelige frivillig» og ventet. Etter 25 sekunder kom det et svar:

«Ja hei» svarte en hyggelig damestemme.

«Hei, jeg lurte på om du kunne lese bak på en grytepose for meg. Har lyst til å lage en Jegergryte i kveld.»
«Selvfølgelig»

«treffer jeg rette siden med kamera nå?»

«Ja, dette er fint.»

Så leste damen opp for meg hvordan man tilbereder gryten, og sammenfattet så teksten til en enkel og kortfattet veiledning. Så takket jeg pent for hjelpen og svaret kom kontant:

«Bare hyggelig, og lykke til»»

Så enkelt, men så hyggelig og fin hjelp.

I 2018 ble det åpnet for at bedrifter kunne tilby spesialisert hjelp på Be My Eyes, på samme måte som de frivillige.  Bedrifter som Microsoft og Google tilbyr nå sin hjelp gjennom appen som igjen gir synshemmede nye muligheter til å få teknologisk råd eller hjelp.  Det Islandske blindeforbundet har nå kastet seg på fenomenet og tilbyr synshemmede hjelp på kontortid, gjennom denne appen. Som bruker velger du det firmaet du ønsker hjelp fra og appen kobler dere sammen. Foreløpig er det kun Microsoft, Google og Clearblue som tilbyr firmahjelp i Norge, og da kun på Engelsk, men jeg håper at flere bedrifter og kanskje organisasjoner kan komme etter.

Personlig har jeg brukt Be My Eyes av og på siden 2015. Til å begynne med ville jeg bare prøve litt og koblet meg opp til å få hjelp til å lese datostempling og lese et kort. Jeg var litt usikker på bruken til å begynne med, og lurte veldig på hva slags informasjon den frivillige ville få om meg. Det jeg har forstått nå er at den får ikke noe informasjon utover den du selv gir verbalt, og det den ser gjennom kameraet bak på din mobil.  Mine hjelpere har derfor aldri sett meg eller vet noe om meg annet en at de kanskje hører at jeg er en middelaldrende kvinne, av utenlandsk opprinnelse. Jeg har fått hjelp av mennesker i alle aldre, i Norge, Sverige, og på Island. Jeg har fått hjelp til å finne nøkler jeg har mistet i grusen, brev jeg har mistet på vei hjem fra postkassen, fått opplest brev, kort og brukerveiledninger. Jeg har fått hjelp til å finne riktig hermetikk når jeg hadde glemt å merke boksene, finne riktig buss og veien hjem når jeg har blitt satt av bussen på feil holdeplass – eller gått meg litt vill. Kanskje den aller mest betydningsfulle hjelpen jeg har fått, var når jeg fikk hjelp til å finne frem til min mors gravplass når jeg var på Island sist.

Jeg vet at mange vegrer seg ved å be om hjelp, men de frivillige har meldt seg inn fordi de ønsker å kunne rette en liten hjelpende hånd – eller øyne i dette tilfellet. Kan den første ikke ta oppdraget går det bare til den neste. Det lengste jeg har vente på å få hjelp er ett minutt, men vanligvis snakker vi om 15-30 sekunder.  Er du over 17 år kan du registrere deg som synshemmet eller frivillig. Appen er ganske enkel i bruk og har god informasjon du kan lese før du setter i gang og prøver. Du kan også høre mange brukerhistorier fra synshemmede og frivillige på appen.  Appen har mulighet for en «Siri» snarvei, og du får tilbud om det når du har brukt appen par ganger. Da kan du bare «be» Siri å kontakte en frivillig neste gang du behøver hjelp.

Ønsker du å få litt mer informasjon? Sjekk ut nettsiden til Be My Eyes på:  www.bemyeyes.com . Har du lyst til å prøve? Ja da kan du gå inn på appstore eller Google play og laste ned appen. Deretter  registrerer du deg som synshemmet eller seende, og du i gang.

 

Les også «Blind – for meg et vanskelig ord» av Helena B. Redding