Kan smarttelefoner og nettbrett erstatte tradisjonelle synshjelpemidler?

Visste du at både Daisy-spilleren, lesemaskinen og den digitale lupen langt på vei kan erstattes av apper i nettbrett og smarttelefon? Jon Ivar Dypedal har testet hvordan de fungerer.

Teknologien går fremover og i dag har de aller fleste en smarttelefon eller et nettbrett med mange ulike apper. Jeg er synshemmet og har med årene fått en del dingser fra hjelpemiddelsentralen. Disse hjelpemidlene kan i stor grad bli erstattet av apper på mobilen. Jeg synes det etter hvert ble ganske mange fysiske innretninger å forholde seg til, så det er helt fantastisk at mange av disse tingene kan byttes ut med apper på telefon og nettbrett. Jeg bruker en Samsung Galaxy S8 smarttelefon og skal ta for meg tre ulike apper som utgir seg for å gjøre samme nytten som tre forskjellige hjelpemidler.

Daisy-spiller

Daisy-spiller er det vanligste hjelpemiddelet for synshemmede. Daisy-spilleren er en spesiallaget spiller for lydbøker tilrettelagt for synshemmede. Disse spillerne har som regel kun taktile knapper og ikke noen skjerm. Dermed kan de brukes av både helt blinde og svaksynte. Lydhør er en app som fungerer som en Daisy-spiller for smarttelefon og nettbrett. Den er gratis og gir tilgang til både KABBs og NLBs lydbibliotek. Appen er veldig enkel i bruk med gode kontraster og store knapper. Du kan enkelt søke opp bøker og hoppe mellom nivåer i boka, slik en gjør med en vanlig Daisy-spiller. Lydhør krever imidlertid en WiFi – tilkobling med raskt nett og god kapasitet. Om nett-tilgangen ikke er god nok, kan man oppleve at man ikke får logget seg på. Når dette er sagt, synes jeg Lydhør er en god erstatning for den tradisjonelle Daisy-spilleren.

Lesemaskin

En tradisjonell lesemaskin består av et kamera som rettes mot boksiden. Maskinen «leser» teksten og produserer syntetisk tale, slik at en kan lytte til innholdet i den fysiske boken. KNFB Reader er en applikasjon som skal erstatte en lesemaskin. Du skal kunne bruke kameraet på telefonen og ta et bilde av et papirark eller en bokside, og så skal appen lese dette opp for deg. Lesemaskiner er beregnet for sterkt svaksynte og blinde som synes det blir vanskelig eller umulig å bruke en lupe. Da jeg lastet ned denne appen, hadde jeg høye forventninger fordi jeg vet at det finnes ganske gode lesere for optisk tegngjenkjenning (OCR-lesere) til PC, men jeg ble skuffet. Appen er ganske treg og jeg fikk ikke lest opp teksten på norsk, kun engelsk. Og da appen koster over 1000 kroner, ble det tommel ned for denne appen.

Lupe

Jeg har også lastet ned og testet er en elektronisk lupe som skal erstatte den digitale lupen man kan få på hjelpemiddelsentralen. Visor Magnifier er en lupe som i stor grad erstatter en digital lupe. Appen bruker kameraet på telefonen, og du kan zoome opp til åtte ganger. Lys og kontraster kan endres, slik man kan på de fleste digitale luper. Appen koster 22 kroner og det lønner seg å ha en smarttelefon med ganske stor skjerm (fem tommer eller mer). Utover dette fungerer appen helt utmerket. En digital lupe i butikk er dyr, og dette er et veldig godt alternativ hvis du har et nettbrett med kamera eller en telefon med stor skjerm. Om du har en synsrest og klarer å lese med lupe, bør du absolutt prøve denne.