Helga Samset, innleser

Zoomet seg inn på fortellerkunsten

Helga Samset, innleser

NETTKURS: Helga Samset har holdt nettkurs i høytlesning for KABBs brukere. Her er hun i studio under innlesning av Det nye testamente til lydbok. Foto: KABB..

Høytlesning er en kunst. Og man kan gå på kurs for å lære den.

 

Av Stein Gudvangen, KPK – stein@kpk.no

Midt i koronatiden har KABB (Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte) kommet med et nytt tilbud til sine brukere: Et nettkurs i høytlesning.

Bak står den profesjonelle fortelleren Helga Samset som er en anerkjent læremester på feltet. Hun har lært bort fortellerferdigheter til alle som ville lytte og lære om hvordan man formidler en tekst så den blir interessant å lytte til.

 

På skjerm

Smitterestriksjonene gjorde at nettplattformen Zoom ble tatt i bruk, og det har fungert godt ifølge både kursholderen og deltakerne.

– Jeg lurte på hvordan det ville være å møte deltakerne på skjerm og hvordan det ville fungere når vi i praksis ikke kunne se hverandre, sier Helga Samset på KABBs nettside.

Synshemmede Heidi A. Madsen er en av deltakerne, og hun er svært fornøyd.

– Det er vanskelig å ikke la seg rive med, sier hun entusiastisk etter kurset med Samset som hun kaller «en kunstner og et fyrverkeri».

Madsen meldte seg på nærmest ved en tilfeldighet, men også av nysgjerrighet.

– Jeg hadde litt god tid i vår og så dette som en god mulighet til å lære noe nytt, sier hun og forteller at bruken av Zoom gikk knirkefritt. Hun oppfatter plattformen som brukervennlig.

 

Lærerikt

– Kurset har vært svært lærerikt, sier deltakere ifølge KABBs nettside, og kursholder Helga Samset er imponert over resultatene.

– Jeg opplever at blinde og svaksynte er veldig gode til å skape indre bilder. Og det er nettopp et av nøkkelpunktene for å få til god høytlesning, sier Samset.

– Synshemmede er også generelt gode til å lære ting utenat, påpeker hun.

Nettkurset består av tre kurskvelder med bare tre til fem deltakere. De sender selv inn tekstene de vil å jobbe med, en selvvalgt tekst, en poetisk tekst og en tekst fra Bibelen. Før deltakerne skal framføre tekstene, får de ti minutter med veiledning.

– Det skjer en vekselvirkning. I og med at den som leser, forstår teksten bedre og bedre, kommer mye av det tekniske på plass, sier Samset som bør være den kyndigste kursholderen man kunne fått.

Hun har forfattet tre bøker og fått stor anerkjennelse for sitt fortellerarbeid. Hun har jobbet halve livet som forteller og var i 2002 den første fortelleren som mottok Statens kunstnerstipend.

Hun har blant annet turnert med stykket «Jakob – veien hjem er lang» og holder nå på med innlesning av Det nye testamente på nynorsk som vil komme som lydbok.

Kurset er gjennomført med støtte fra Stiftelsen Dam som disponerer en andel av norske tippemidler. De deler ut penger til helse- og forskningsprosjekter som skal gi bedre helse gjennom deltakelse, aktivitet og mestring gjennom frivillige organisasjoner – som KABB. KPK

 

Finner musikken i nynorsk nytestamente